Archief

5 jaar aan veranderingen in Google

Google is erg gesteld op gebruiksvriendelijkheid en voert daarom eens in de zoveel tijd nieuwe wijzigingen en updates door om de zoekbeleving te verbeteren. Veel van deze updates hebben invloed op SEO en zoekmachine marketing. Maar welke updates zijn belangrijk geweest en wat heeft Google gemaakt tot hoe we de zoekmachine nu kennen? Hieronder een tijdlijn van de meest relevante updates en veranderingen in Google over de afgelopen 5 jaar.

veranderingen in Google

Lay-out van Google in 1999

2010: In 2010 kwam Google met instant search. Dit houdt in dat wanneer je een zoekterm intypt Google automatisch suggesties geeft over wat jij zou willen typen. Dit draagt bij aan de zoekbeleving van de bezoeker.

2011: Google kwam met een nieuwe verandering in het algoritme, namelijk Panda. Welke ervoor zorgde dat pagina’s met een lage kwaliteit worden onderscheiden van pagina’s met een hoge kwaliteit, waardoor deze hoger in de zoekresultaten kwamen. De bepaling van de kwaliteit gaat voornamelijk in op de tekstlengte, duplicate content, het aantal advertenties en spelfouten of feitelijke onjuistheden.

2012: In dit jaar kwam Google met de volgende aanpassing in het algoritme, namelijk Google Penguin. Hierbij werd kwantitatieve linkbuilding voor grote partijen onderuit gehaald. Vanaf 2012 kunnen websites namelijk moeilijker hoger in de zoekresultaten komen door bulk links op te kopen bij forums, startpagina’s of andere websites, wanneer dit toch zo is wordt de SEO van deze websites al snel als negatief gezien. Conclusie, de kwaliteit van links is hierdoor van groot belang.

2012: Google kwam in dat zelfde jaar ook met de Knowledge Graph. Hierin staat extra informatie over de zoekopdracht, hiermee probeert Google zelf de vraag te beantwoorden van de bezoeker. Bijvoorbeeld door middel van een afbeelding, datum, omschrijving of plaats. Dit draagt uiteraard weer bij aan de zoekbeleving van de bezoeker.

2013: Het algoritme Hummingbird was de volgende update. Er werd onder andere semantic search toegevoegd, zoekwoorden worden niet meer los van elkaar gezien maar als geheel of combinatie. Vragen van bezoekers kunnen hierdoor beter beantwoord worden. Websites moeten daarom zorgen dat hun content onder andere antwoord geeft op vragen als wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. Uiteindelijk is in de zoekresultaten minder verschil te zien wanneer er een andere woordcombinatie wordt gebruikt met betrekking tot de vraag van de bezoeker.

2014: Google Pigeon lanceerde in 2014, waarmee locatie en afstand van bezoeker steeds belangrijker werden. Er kwam meer ruimte voor lokale zoekresultaten, hierdoor werd het belangrijker om als website of bedrijf duidelijk je locatie te vermelden. Hoewel dit in Nederland minder sterk was doorgevoerd blijkt het toch een belangrijke factor te zijn en te worden, vooral nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiel zoeken.

2015: Mobile usability is een belangrijke term geworden. Een mobielvriendelijke website is van groot belang, mede door het toenemende gebruik van telefoons en tablets en de toegevoegde waarde van de zoekbeleving van mensen die mobiel zoeken via Google. Ook worden er in dit jaar breadcrumbs toegevoegd in de URL van een zoekresultaat.

2016: Begin dit jaar heeft Google de advertentie-indeling aangepast. Hierdoor zijn de advertenties aan de rechterzijde van de resultatenpagina weggehaald en zijn deze toegevoegd aan de rest van de zoekresultaten. Waardoor de organische zoekresultaten een stukje opschoven naar beneden. Hierdoor kwam er wel ruimte voor onder andere de Knowledge Graph of Google Shopping.

Google is constant aan het verbeteren en wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit en relevantie van content en websites. Uiteindelijk zorgen al deze veranderingen ervoor dat er minder invloed uitgeoefend kan worden op het zoekalgoritme. Waardoor de zoekresultaten steeds specifieker en relevanter worden. Kortom, alle algoritme updates dragen bij aan de zoekbeleving, iets wat voor Google erg positief.