Online marketing tips voor webbouwers

Bart Ensink, 2 augustus 2017

 

7 Online marketing tips voor webbouwers

Als een website vermarkt moet worden, kom je er achter dat niet elke website of elk CMS even goed is voorbereid op online marketing. Dat kan uiteenlopen van SEO richtlijnen of Facebook pixels plaatsen, tot het juist meten in Google Analytics. Je wilt dat een website die je bouwt optimaal presteert én dat de opdrachtgever er succes mee heeft. Maar overleg je dat ook met je klant op het juiste moment? Of word je verrast? Uit onze dagelijkse praktijk bij Gladior zijn veel quickwins op dit gebied te benoemen, die we graag met je delen. Deze tips zorgen voor een betere basis voor online succes. Het is wel zo gaaf als een website die je gemaakt hebt, ook gemakkelijk vermarkt kan worden en succes heeft! 

Achtergrond: Webbouwers worden vaak door de markt gedwongen / verondersteld diepgaande kennis te hebben van zaken als zoekmachine optimalisatie en Google Analytics. Vaak ontkrachten zij dit ook zelf niet. De realiteit is dat alleen het juist bouwen van een duurzame, snelle, responsive website al uitdagend genoeg kan zijn en dat er in deze wereld dagelijks dingen veranderen. Je kunt dan niet ook nog eens up-to-date SEO goeroe, Facebook expert én Analytics specialist zijn. Dat zijn aparte vakgebieden. Samenwerken van experts levert meer op voor alle partijen. Alleen ga je snel, samen kom je veel verder. Daarom worden wij graag vrienden met webbouwers. (Als je nu denkt: “laten we dan maar eens koffie drinken”, neem dan gerust contact op. Nemen wij de donuts mee.)

1. Implementeer altijd Google Tag Manager

Google Tag Manager is een fijne oplossing om snel allerlei tags op een website te plaatsen en te beheren. Dat werkt overzichtelijker en sneller dan al die tags los plaatsen. Zorg als webbouwer dat je de GTM juist op elke pagina van de website hebt staan. Installeer dan Google Analytics via GTM. Met GTM is het ook snel en eenvoudig om Hotjar, Linkedin, Twitter en Facebook pixels centraal te installeren en beheren. En heel belangrijk: je hoeft er niet steeds een nieuwe release voor te doen.

Met deze stap ben je er overigens nog niet, Google Analytics werkt out of the box, maar moet ook goed ingesteld worden. Daar verscheen eerder een artikel over op onze site.

logo GTM

Installeer Google Analytics via Google Tag Manager

2. Wees voorbereid op het meten van doelen

In elke website zitten doelen. Ook wel eens toptaken genoemd. In normale mensen taal: dingen waarvan je graag wilt dat bezoekers ze gaan doen. In veel gevallen is dat een formulier invullen, aanmelden voor het één of ander of een funnel doorlopen. (een funnel is bijvoorbeeld een afrekenproces of een proces met meerdere tussenstappen). De eigenaar of het marketingbureau van de website zal dit vroeg of laat willen meten. Dus moet je hier rekening mee houden tijdens het bouwen (en wellicht ook tijd en budget hiervoor bespreken). Hou op het gebied van meten in ieder geval rekening met:

 • Zorg dat elk afzonderlijk formulier op een unieke URL uitkomt. Dat wordt ook vaak de bestemmings-URL of bedankpagina genoemd. Dit is belangrijk om simpel doelen te kunnen instellen in analytics software. Kan een unieke URL niet, dan is dit ook met GTM op te lossen.
 • Zorg dat elke (tussen)stap van een funnel ook een eigen afzonderlijke URL krijgt. Zo kun je ook een funnel gemakkelijk opbouwen in analytics software.
 • AJAX en aanverwante technieken die instant in pagina’s functionaliteit bieden zijn geweldig. Maar soms wel lastig meetbaar. Met Google Tag Manager is veel mogelijk gelukkig. Overleg het liefst vooraf met een expert om teleurstelling achteraf te voorkomen (of kies voor minder fancy).
 • iFrames zijn alles behalve geweldig. Waar mogelijk nooit gebruiken.

3. Vermijd dubbele URLs en onnodige URL parameters

Elke pagina zou in een ideale situatie slechts 1 unieke (eenvoudige) URL moeten hebben om op bereikbaar te zijn. Daar hoort ook http of https bij, net als URL parameters en ook de ‘/’ aan het einde. Een CMS zou dus, om issues zoals duplicate content te voorkomen, maar op 1 manier moeten kunnen publiceren. Ook als een titel van een pagina wijzigt. Natuurlijk zijn er situaties waarin dit lastig is te verenigen met bedachte functionaliteit. Bijvoorbeeld in webshops waar je filters gebruikt of als je met hashcodes werkt per sessie (of iets dergelijks). Ook dat valt op te lossen:

 • Gaat een bezoeker functies gebruiken zoals filters die extra parameters toevoegen aan de URL, dan is het verstandig om canonicals te implementeren. Dit gebruik je als een URL qua inhoud een pagina weergeeft die nagenoeg hetzelfde is als de URL zonder de parameters. Je geeft dan bij elke vorm van de URL mét parameters een canonical mee in de broncode. Zo weet een zoekmachine wat de belangrijkste URL is en gaat niet alle tijd op aan alle mogelijke URL varianten die door filter parameters kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat dit automatisch gaat, handmatig is dit lastig bij te houden. (het kunnen aanpassen in het CMS is wel handig bij uitzonderingen.)
 • Gebruik je sessie variabelen of iets wat daar op lijkt, probeer dan altijd deze variabele uit de URL te houden.
 • Gebruik koppeltekens tussen woorden in URLs. Liefst een ‘-‘ teken en geen underscores, spaties of alles aan elkaar geschreven.
 • Ook hier weer de AJAX uitdaging: geeft een pagina echt andere unieke inhoud weer, maar blijft de URL hetzelfde? Probeer dan een andere oplossing te verzinnen. Google kan in veel gevallen overigens wel overweg met AJAX. Let op: om het te crawlen. Dat zegt nog niet meteen iets over indexatie en vindbaarheid in de zoekmachine.

4. Denk aan de spiders!

crawlerSpiders van zoekmachines als Google en Bing kunnen websites tegenwoordig prima lezen. Toch helpt het zeker om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een spider heeft bijvoorbeeld een ‘crawlbudget’. Heel kort uitgelegd is dat de tijd die een spider aan een site besteed. Het is natuurlijk de bedoeling dat deze tijd zo effectief mogelijk besteed wordt aan de juiste (unieke) content en niet aan content loops of duplicate content. Een paar zaken zijn hierbij belangrijk:

 • Toegangelijkheid – Een spider moet direct op het juiste spoor zitten.
  • Zorg voor bereikbaarheid op alleen https of http (sterke voorkeur voor https) voor elke URL
  • Zorg dat SSL juist is geïmplementeerd
  • Zorg voor bereikbaarheid van elke URL en alle media, op alleen www of non-www. Bijvoorbeeld: komt er een request voor http://website.nl terwijl je hebt gekozen voor https://www.website.nl als standaard, zorg dan altijd voor een 301 redirect naar de juiste locatie. Gebruik geen 302, 307 of andere verwijzingen.
  • Zet in de root een robots.txt bestand die geen zaken uitsluit die een bezoeker nodig heeft om de site te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld scripts die helpen bij opbouw of functies. Ga hier geen pagina’s opnemen die je niet in de zoekmachines wilt laten opnemen, daar is robots.txt niet voor bedoeld. (zie volgende punt). Je kunt wel de map van het CMS uitsluiten bijvoorbeeld. Of de zoekresultaten pagina in de website.
  • Zorg altijd voor een sitemap.xml bestand met tenminste de eerste 2 niveau’s van de structuur van de website. Zorg dat hier werkende URLs instaan zonder omleiding of 404 meldingen.
 • Meta index/noindex (ook bij testen)
  • Geef elke pagina een meta tag mee  die aangeeft of de pagina wel of niet geïndexeerd mag worden. Zorg dat dit ook in het CMS aan te passen is voor elke pagina. Dit ziet er zo uit: <meta name=”robots” content=”index, follow”>.
  • Mag een pagina niet geïndexeerd worden (lees: vindbaar in Google) gebruik dan een meta tag met ‘noindex’. Dit ziet er zo uit: <meta name=”robots” content=”noindex”>. Wees er erg voorzichtig mee en gebruik het alleen als je het heel zeker weet, op lange termijn.
  • Heb je een testomgeving die ook openbaar is? Zorg dan dat robots hier niet kunnen komen (User-agent: *
   Disallow: /) en voor de zekerheid kun je alle pagina’s op noindex zetten. Let zeer goed op als je iets live gaat zetten vanaf de testomgeving, dat je dit weer juist aanpast voor de live omgeving!
 • Gebruik juiste HTTP codes
  • Het komt vaak voor dat doorverwijzingen onjuist gebruikt worden. Is een pagina voorgoed verplaatst? Dan gebruik je een 301 redirect. Dit is een permanente doorverwijzing, die ook zo door zoekmachines en spiders gezien zal worden. Een tijdelijke re-direct (302 of 307 bijv.) laat zoekmachines en spiders telkens de URL weer checken. Onnodig.
  • Bestaat een URL niet meer? Geef een juiste 404 HTTP status code. Als een pagina niet meer bestaat op die URL is dit de enige juiste manier. Let op: een 404 melding op een URL zal deze binnen zo’n 48 uur laten verdwijnen uit bijvoorbeeld Google.
  • Wijzigt een URL? (Als in: de pagina bestaat nog maar niet op die unieke URL, bijvoorbeeld door een wijziging in het CMS) Zorg dan voor een automatische 301 redirect. Laat dit niet aan contentbeheerders over.
 • Laat spiders niet de zoekresultaten pagina van een website benaderen of indexeren.
 • Gebruik voor elke pagina 1 paginatitel en 1 <h1> en 1 meta description en zorg dat ze afzonderlijke te editten zijn in het CMS.  In de content gebruik je bij voorkeur H2 en H3. Ga geen koppen gebruiken op plaatsen die op elke pagina terugkomen, zoals in navigatie, headers of footers.
 • Meertalige website? Zorg dan dan je hreflang tags goed implementeert.
 • Vergeet zeker Open Graph tags niet. Zorg dat de contentbeheerder het op elke pagina zelf kan invullen via het CMS. Recent is hier een update voor aangekondigd, wat Open Graph veel belangrijker maakt dan het al was. Debugger voor developers vind je hier.

5. Semantic web is coming

Voorbereid zijn op de nieuwste zaken om goed gevonden te worden? Implementeer dan ook semantische HTML elementen. 

Verdiep je ook zeker in gestructureerde data. Dit laatste gaat erg belangrijk worden. Met deze toevoegingen kan een spider zonder alles te crawlen de inhoud echt (veel beter) snappen. Search is namelijk ook niet voorbehouden aan zoeken via Google in een browser. Search is overal. Spraak gestuurd zoeken komt eraan met Google Home, Amazon Echo, Microsoft Cortana en Apple Homepod (met Siri). En natuurlijk zit het in elke smartphone. Voor spraakgestuurd zoeken moet je een stuk zekerder weten dat het antwoord klopt, dus is gestructureerde data voor bronnen die deze apparaten gebruiken erg belangrijk.

Gestructureerde data werkt ook nu al, bijvoorbeeld met Google Knowledge Graph of aanbevolen fragmenten (featured snippets) in Google. Structured data wordt ook vaak gebruikt voor suggesties tijdens het zoeken.

6. Bouw altijd responsive en test op snelheid

Dat een website anno 2017 zich moet aanpassen op het apparaat is een gegeven. Daar kunnen we kort over zijn. Overigens betekent een mobiele website niet dat je website het ‘doet’ op een smartphone. De website moet zich aanpassen en echt responsive zijn. Websites bouwen betekent dus ook mobile first denken en het is geen vraag of je een website bouwt alleen voor desktops. De wereld is mobile first, overal. Ook in de B2B markt.

Snelheid is een ander punt. Een snelle website is bijzonder belangrijk en dat wordt wel eens vergeten. Of krijgt niet de juiste aandacht. Als webbouwer kun je hier ook gerust geld voor vragen, want het betaalt zich op lange termijn voor de eigenaar echt uit.

Zoekmachines, advertentienetwerken en sociale netwerken sturen graag bezoekers naar snelle en responsive websites. Het geeft je net even weer een extra vinkje in de algoritmes. Maar wat dacht je van de bezoekers? Ga je zelf wachten op een pagina die er +5 seconden over doet om te laden op je smartphone? Nee. Bezoekers van de website al helemaal niet. Probeer elke pagina binnen 3 seconden te laten laden. Bereid ook je CMS voor, een quickwin hierbij: zorg dat het onmogelijk wordt om bijvoorbeeld hele grote afbeeldingen te gebruiken. Of geef de gebruiker in ieder geval een waarschuwing en tips om de afbeelding te optimaliseren.

Extra tip: site snelheid die je in een standaard implementatie van Google Analytics ziet, is op een hele kleine steekproef gebaseerd en heeft geen invloed op bouncepercentage. Zorg eerst dat je dit beter instelt of vraag ons om hulp.

7. UTM parameters

Als een eigenaar van een website zijn website of -shop gaat vermarkten kan dat op veel manieren. Bijvoorbeeld met email, sociale netwerken, online publicaties, etc. Voor links naar een website worden vaak UTM parameters gebruikt om in analytics te kunnen meten van welke campagne een bezoeker vandaan kwam. Zorg dat elke URL in een website gewoon werkt als een URL deze UTM parameters bevat.

Een goede fundering is het juiste begin

Een website die vanuit de start beter presteert is een grotere garantie op succes. Als webbouwer heb je hier veel invloed op. Het kost echter ook tijd en moeite, terwijl opdrachtgevers dit soms als een ‘check in de box’ ervaren. Iets dat er toch standaard bij hoort? Ook wij weten dat dit gewoonweg niet meer zo is. Vooraf goed overleggen én uitleggen is erg belangrijk, zeker als je een gezonde relatie wilt opbouwen met je klanten. Mochten wij je een keer kunnen helpen (met of zonder je opdrachtgever), neem dan gerust contact op.