Bing Ads – hoe Microsoft de zoekmachinemarkt wil veroveren

Elina Hetebrij, 17 maart 2017

Denk je aan zoekmachines, dan denk je aan Google. Niet gek, wereldwijd wordt er elke seconde zo’n 40.000 keer “gegoogled”. Toch is er ook een andere speler in opkomst, die op slimme manieren steeds meer marktaandeel binnenhaalt. Het gaat natuurlijk om Bing, de zoekmachine van Microsoft. Eind februari bezochten wij een training bij de softwaregigant, daaruit delen we graag de belangrijkste inzichten.

 

 

De opkomst van Bing

Bing groeit! Het marktaandeel is de afgelopen jaren gestegen van 3% tot 9% in Nederland. Maandelijks worden er zo’n 7 miljoen zoekopdrachten gedaan via Bing. In de UK is het marktaandeel nog veel groter, namelijk 25%. Dit komt met name door de overname van Yahoo, een zoekmachine die in de UK bijzonder populair was.

Hoe krijgt Microsoft die stijging in aandeel voor elkaar, in een markt die voor een groot deel beheerst wordt door Google? Met name door slimme koppelingen te maken met verschillende devices en besturingssystemen. Zo is Bing bijvoorbeeld de standaard zoekmachine op zo’n 420 miljoen Windows 10 devices. Maar ook in Siri en Spotlight, de geïntegreerde zoekapplicaties van Apple. Wie weet maak je dus dagelijks gebruik van Bing, zonder het door te hebben!

Anders dan Google

Microsoft geeft aan zich bewust op een ander publiek te focussen dan Google. Zo zou een gemiddelde Bing gebruiker ouder zijn en meer te besteden hebben. Ook in functionaliteiten binnen betaalde zoekadvertenties wil Bing zich van Google gaan onderscheiden. Eén manier waarop Microsoft dat nu al doet is de mogelijkheid voor het toevoegen van image extensions aan zoekadvertenties.  Je kan daarbij afbeeldingen toevoegen aan een advertentie, die leiden naar relevante landingspagina’s op je website. Een interessante manier om zoekadvertenties visueel aantrekkelijker te maken.

Image extensions in Bing zoekadvertenties 

Nog meer verschillen

Loopt Bing dan heel erg voor op Google? Dat valt mee, er zijn ook aardig wat functionaliteiten van Google Adwords die Microsoft nog niet aanbiedt. Bing heeft bijvoorbeeld geen display netwerk, het is dus niet mogelijk om bannering in te zetten. Remarketing zoals we dat kennen van Google is dus ook geen optie. Wel biedt Bing Remarketing Lists for Search Ads (RLSA) aan, je kunt dus websitebezoekers via het zoeknetwerk gericht targetten. Ten slotte beschikt Bing niet over een Shopping netwerk, waar dat bij Google natuurlijk wel het geval is.

Tools

De Zoekwoordenplanner, Google Trends, Adwords Editor; Google heeft een legio aan tools om slimmer en efficiënter te adverteren. Ook hier is Microsoft niet in achter gebleven. Zo is er Bing Ads Intelligence, een geïntegreerde plugin in Excel met de functionaliteiten van Google’s Zoekwoordenplanner en Trends in één. Hier kan je suggesties voor zoekwoorden ophalen, maar ook termen die hier aan gerelateerd zijn. Daarnaast biedt Bing data aan over ‘up & coming’ zoekwoorden, die steeds populairder worden.  Ook heeft Bing een eigen versie van de Editor, waarin je in bulk wijzigingen door kan voeren.

Van Google naar Bing: tips & tricks

Helemaal klaar om aan de slag te gaan met Bing? Maar geen zin om alles handmatig over te nemen uit je Adwords account? Goed nieuws, Bing neemt hierbij aardig wat werk voor je uit handen. Vanuit je Bing account is het mogelijk om Adwords campagnes te importeren, alles wordt dan automatisch overgezet. Let hierbij wel op de taalinstellingen: in Bing wordt namelijk maar één taal geïmporteerd. Wanneer een campagne in Adwords dus ingesteld staat op Engels en Nederlands wordt alleen de eerste overgenomen. Bovendien is het later in Bing niet meer mogelijk om dit te wijzigen. Opletten dus!

Tot slot

We zien Bing nog niet snel Google overtreffen als marktleider. Echter is Microsoft wel serieuze stappen aan het maken voor Bing als advertising kanaal. Wij raden dan ook zeker aan om de mogelijkheden van Bing te gaan verkennen, ter aanvulling op bestaande Google Adwords campagnes. Nog meer over Bing te weten komen? Vraag ons gerust! Naast Google Premier Partner zijn wij namelijk ook Bing Accredited Professional.