RSA converter: automatiseer je automatisering

Gladior, mei 2019

Responsive Search Ads in je hele account met één druk op de knop

De meeste van onze eigen klanten hebben ze al; de nieuwe Responsive Search Ads van Google. Na veel handmatig maatwerk, vroegen we onszelf “kan dit niet handiger?”. En ja; dat kan! We hebben een tool ontwikkeld waarmee je in één keer Responsive Search Ads kunt maken voor een compleet Google Ads account. De tool gebruikt hiervoor alle Expanded Text Ads in het account, ontdubbelt deze en vormt ze om tot RSA’s. Jij ontvangt een Google Drive map met één spreadsheet per account, die je heel eenvoudig via de Google Ads Editor kunt importeren. Dan is het een kwestie van kort nalopen voor aanpassingen of aanvullingen en live zetten. Dit bespaart enorm veel tijd in het verder automatiseren van je account(s). Deze tool maken we nu, na uitvoerig testen, gratis beschikbaar voor andere agencies en gebruikers. Op die manier willen wij het ecosysteem in ons vakgebied helpen ontwikkelen.

De link naar de tool vind je hier, maar lees vooral even verder over het wat, hoe en waarom.

Het veranderende online landschap

De rol van online marketeers verandert. We zijn steeds minder bezig met handmatige aanpassingen en steeds meer met het begeleiden van een slimme, geautomatiseerde aanpak. Wat zijn je businessdoelen, hoe kan digital daaraan bijdragen, wat zijn je KPI’s, hoe meten we dat en hoe richten we zoveel mogelijk geautomatiseerde campagnes in? Dankzij die automatisering houden wij tijd over om tactieken te evalueren, te testen en bezig te zijn met creatives – en de zoeker wordt meer ‘op maat’ geholpen.

Responsive Search Ads

Het nieuwe Responsive Search Ads format in Google Ads is zo’n voorbeeld van automatisering. Met dit nieuwe format worden ads niet alleen op grote schaal automatisch getest door Google, maar ook per veiling. Momenteel is deze functie nog in bèta en exclusief beschikbaar voor grote adverteerders en (klanten van) Google Premier Partners. Naar verwachting worden de RSA’s op korte termijn ook op grotere schaal beschikbaar. Dit wordt dé nieuwe manier van advertenties schrijven.

Automatisering van de automatisering

Sommige automatiseringsslagen in je account kosten eerst veel tijd, moeite en handmatige acties voordat ze hun vruchten gaan afwerpen – dit is er zo’n één. Een grote stap vooruit, maar initieel ook heel veel werk om op te zetten. Als je accounts een beetje op de onze lijken, ben je zo 50 tot 1.000 advertentiegroepen verder. Dat moet toch handiger kunnen, dachten we bij Gladior. Daarom hebben we een tool gemaakt waarmee je in één keer alle actieve Expanded Text Ads van een account (of zelfs meerdere accounts) kunt omzetten naar Responsive Search Ads. Dat bespaart je heel wat uren handmatig werk! Uren die je veel beter kunt spenderen aan innovatie of het interpreteren van data, bijvoorbeeld.

De Responsive Search Ads Converter

Hoe werkt de Responsive Search Ads converter dan precies? Je logt in met je Google account, kiest je MCC, kiest één of meerdere accounts en klikt op Downloaden. De converter pakt per advertentiegroep alle actieve ETA’s, ontdubbelt deze, zet ze in het RSA format en exporteert dit naar Google Sheets. Er wordt een Google Drive map aangemaakt, je Google account wordt als Eigenaar aangemerkt en onze API wordt weer verwijderd uit de map. Je inlog blijft 60 minuten geldig, hierna worden je gegevens en de beschikbare toegang weggegooid. Zo blijf jij eigenaar van al je data! Wij hebben geen enkel inzicht in je campagnes of je account.

Tips & tricks

Let op; de tool is in het Engels, omdat we niet alleen de Nederlandstalige markt willen helpen. Na uitvoerig testen kunnen we verder een aantal tips meegeven aan gebruikers van de tool:

  1. Vul de gegenereerde Responsive Search Ads aan met extra content om te testen, zeker wanneer deze minder dan drie koppen en drie beschrijvingen bevatten;
  2. Laat de oude Expanded Text Ads actief staan. Enerzijds om te testen welke variant beter werkt, maar ook omdat Google nog niet altijd de RSA’s gebruikt;
  3. Maak je ook gebruik van Microsoft Ads? Hou er dan rekening mee dat dit platform nog geen RSA’s herkent; laat dan de ETA’s actief (dit raden we sowieso aan).

 

Emerce E-commerce Live! 2018

Gladior was op woensdag 30 mei aanwezig bij Emerce E-commerce Live! Lees hier meer over de interessante sessies die we gevolgd hebben, de trends die we de komende jaren kunnen verwachten én hoe jij je webshop een boost kunt geven.