Congres Facebook Marketing 2017 | Impressie & trends

Gladior, 12 juni 2017

 

Niets is zo veranderlijk als het weer – en Social Media. Wekelijks worden er nieuwe updates en mogelijkheden doorgevoerd op kanalen zoals Instagram, Facebook, Whatsapp, etc. Of dat nu gaat om een algoritme, nieuwe advertentie targeting of om het toevoegen van leuke filters aan je Instagram Story.

Als bureau willen wij altijd up-to-date blijven van deze nieuwe trends en toepassingen. Afgelopen week was Gladior daarom aanwezig bij Congres Facebook Marketing. Een interessante dag in de Jaarbeurs Utrecht, met meer dan 25 sprekers, masterclasses, presentaties en workshops over commerce, service en branding met Facebook.

Lees in deze blog wat de nieuwste trends voor 2017 rondom Facebook marketing zijn.

“Innovatie is een cultuur, niet een afdeling”

Igor Beuker

De toekomst van Facebook Marketing

De eerste spreker van de dag was Marketing Strateeg Igor Beuker. Igor ging uitvoerig in op de 4e industriële revolutie waar we ons nu in bevinden. Ook het belang van de Math Men generatie kwam uitgebreid aan bod.

De vierde industriële revolutie is een unieke revolutie waarbij verandering en innovatie centraal staan. Het Digitale Darwinisme, noemt Igor de huidige tijd ook wel. De trends gaan namelijk zo snel dat merken en bedrijven ze amper kunnen bijbenen; het is aanpassen of uitsterven. Het belang van innovatie moet centraal staan binnen je bedrijf. Anders krijg je te maken met de ROI van Innovatie: Risk of Inaction, ben je er nog over een paar jaar als je niet innoveert?  

Het gebrek aan innovatie maakt deze revolutie de reuzendoder in de wereld van marketing. De eerste giganten zijn al gevallen, denk hierbij aan: Blockbuster, Kodak, Nokia maar ook V&D. Hoe overleef je de 4e Digital Revolution? Het antwoord op deze vraag ligt bij de Math Men.

Laten we allemaal een voorbeeld nemen aan de Math Men, verzoekt Igor ons. De nieuwe business cases van deze 4e revolutie worden geleverd door Facebook, Uber, AirBnB en andere innovatieve startups. Zij realiseren exponentiële groei, niet met reclame, maar met trendgevende innovatie. Investeer in gerichte marketing en niet in brede reclame, want aandacht is alles. Facebook leent zich bijvoorbeeld perfect voor service, content en aanbiedingen op maat. Maar ook personalisatie, CRM, loyaliteit en data zijn key voor de marketing van nu.

Facebook trends anno 2017

Hoe zet je Facebook dan op de juiste manier in? En hoe blijf je meegaan in de trends die zich in dit online media landschap ontwikkelen? Dat is de vraag van veel bedrijven en ondernemingen. Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, moet je op de hoogte zijn van de trends.

Met deze vragen heeft Robert Doggers van het contentbureau Yune een kleinschalig onderzoek gestart, dat interessante resultaten heeft opgeleverd. Respondenten van het onderzoek werden geobserveerd terwijl zij door hun tijdlijn scrolden, waarna zij later geïnterviewd werden over hun gedrag. Naast een aantal mooie termen zoals: ‘Thumb stopping power’ en het ‘holy shit-moment’  ging Yune in op het ‘Human Ad Blocker’ principe. Gebruikers filteren namelijk onbewust niet-interessante content uit hun tijdlijn: omdat er zoveel prikkels zijn, nemen gebruikers veel content simpelweg niet op in hun brein.

Hoe kunnen we deze ‘Human Ad Blocker’ omzeilen en onze gebruikers wel voorzien van interessante content? Onderstaande trends geven hier antwoord op.

  • Verrassingselement: zorg voor nieuwe en opvallende content. Speel in op emotie, met name humor werkt goed. Mensen willen hun geluk delen en dat is letterlijk wat er gebeurt, gevolg: meer bereik!
  • Lokaal & regionaal: temidden van wir-war aan nieuws en content in een Facebook tijdlijn wil je relevant zijn voor de sociale en geografische omgeving van een gebruiker. Target daarom je content (ja, ook organisch) op locatie.
  • Sociale aspecten: Facebook blijft een sociaal netwerk, ondanks dat ook hier verschuivingen in plaats vinden (want hoeveel van jouw vrienden plaatsen nog dagelijks een update over hun leven?). De sociale invloed blijft hoog, vooral wanneer een vriend van jou zijn of haar betrokkenheid toont, door een like of een share, bij content die jij ook interessant vindt.
  • Adverteren: Een advertentie wordt door de gebruiker vaak gefilterd, of niet als advertentie opgevat. Belangrijk is dus om unieke en opvallende advertenties te produceren, denk bijvoorbeeld aan een video of een gifje. Let daarnaast op remarketing, er wordt namelijk vaak negatief gereageerd op remarketing. In de meeste gevallen gaat dit om het feit dat gebruikers worden ‘achtervolgd’ door een product die ze inmiddels al hebben aangeschaft. Dit is een trend die we bij Gladior over meerdere remarketing-kanalen tegenkomen. Daarom werken wij altijd aan toekomstbestendige remarketing, gericht op het helpen van bezoekers; niet het lastigvallen hiervan.

Video

Waar bedrijven vaak niet bij stilstaan, is dat Facebook veelal mobiel wordt gebruikt. Content moet hier dus op afgestemd worden: denk bijvoorbeeld aan korte teksten en veel visuals. Maar hoe kun je een goed verhaal in een zo klein (maar opvallend) mogelijk format stoppen? Juist: met video!

Het grote voordeel is dat een video vaak automatisch afspeelt in de tijdlijn. Zoals Michiel de Gooijer van social video bedrijf BrightVibes zegt: ‘content beats camera’ de kwaliteit van een video hoeft niet professioneel te zijn. Het is voornamelijk belangrijk dat er een emotionele waarde aan zit.

Wat betreft adverteren met video, geeft dit een contrast. Doggers concludeerde namelijk dat gebruikers graag zien dat een merk zijn best heeft gedaan voor de content: dit straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit.

Wat ons tot de conclusie doet komen: de trends voor 2017: uniciteit, innovatie en authenticiteit. Doe je (ook als merk) niet anders voor dan je bent, ontwikkel je en deel dit met je volgers.

In deel 2 gaan we dieper in op de toepassingen van deze trends. Stay tuned!