Congres Facebook Marketing 2017 | Toepassingen & Keynotes

Gladior, 15 juni 2017

Niets is zo veranderlijk als Social Media. Wekelijks worden er nieuwe updates en mogelijkheden doorgevoerd op kanalen zoals Instagram, Facebook, Whatsapp, etc. Of dat nu gaat om een algoritme, nieuwe advertentie targeting of om het toevoegen van leuke filters aan je Instagram Story.

Daarom waren we vorige week aanwezig bij Congres Facebook Marketing in Utrecht. In deze blog gaan we dieper in op de toepassingen van Facebook binnen online marketing. Lees hier deel 1 van deze blog: Congres Facebook Marketing 2017 | Impressie & trends Facebook Marketing.

Zo ontwikkel je virale content op social media

Hoe ontwikkel je virale content? Peter Minkjan van Likeconomics heeft jaren onderzoek gedaan naar de beste ingrediënten voor succesvolle sociale content. Wat zijn deze ingrediënten en wat heeft hij geleerd van de beste merken op Facebook? Deze zeven belangrijke punten zijn geen garantie maar wel een goede leidraad. Wij zetten ze op een rijtje:

 

 1. Relevantie – De relevantie van je bericht heeft te maken met je merkwaarde en de doelgroep die je wilt bereiken. Ideaal is als je de overlap van deze twee aspecten weet toe te passen.
 2. Verpakking – De verpakking, oftewel de content, moet er uiteraard goed uitzien. Maar denk ook na over het type content. Video en foto’s worden altijd beter bekeken dan alleen tekst. Maak ook gebruik van Live Video, dit wordt momenteel erg hard wordt gepusht door Facebook.
 3. Emotie – Speel in op de emotie, berichten die men graag deelt is onderdeel van de emotionele respons. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de emoties: trots, blijdschap, nieuwsgierigheid of humor.
 4. Zelf expressie – De grootste reden van gebruikers om een bericht te delen is het laten zien wie je bent en waar je voor staat. Oftewel: zelf expressie. Peter geeft de tip: faciliteer momenten die mensen kunnen delen. Neem als voorbeeld het fotomomentje na het uitvoeren van Escape Room of de Coolblue Foto Challenge.
 5. Praktische waarde – Een deelbaar bericht heeft ook praktische waarde nodig. Want mensen delen niet alleen om er zelf goed uit te zien maar ook om anderen te helpen.
 6. Context –  Ook de context is van groot belang, een bericht over versierde kerstbomen scoort alleen in december. De formule voor de juiste context is dan ook: Hot topic + Timing.
 7. Promotie – Tot slot is promotie ook een onderdeel van succesvolle sociale content. De doelgroepen op Facebook zijn bijzonder specifiek in te stellen dus je kan hiermee áltijd de juiste doelgroep bereiken.

De Funnel zonder verliezen

Bob Christiaanse van The Next Ad vertelde over de perfecte funnel die Takeaway.com gebruikt. Een belangrijk punt dat Bob aanhaalde en waar wij in Gladior ook in geloven, is het feit dat iedereen een funnel kan inrichten. Echter wordt met de data en de context pas echt waarde geven aan deze funnel. Takeaway maakt gebruik van een funnel waarbij niemand ‘onderweg’ verloren raakt. Zij maken gebruik van sequential campaigns. Je kunt het zien als opeenvolgende campagnes.

congersfb - funnelVeel bedrijven targeten hun klanten met één campagne, ongeacht op welke plek in de funnel hun klanten zich bevinden. Wat Takeaway anders doet, is dat iedereen op elk moment in de funnel getarget wordt met relevante campagnes. Het uiteindelijke doel is zijn een bestelling op de website. Wat Takeaway ook anders doet, is dat iemand na het doorlopen van de funnel weer vooraan de funnel wordt geplaatst. Hierdoor zorgen zij er altijd voor dat ze top-of-mind blijven bij hun doelgroep.

Je kunt je voorstellen dat deze non-stop targeting erg goed werkt in sommige markten waarbij er conversies vrij kort op elkaar kunnen volgen.

Succesvol adverteren op Facebook

Facebook specialist Sybren Smith van Geheim van de Smith, deed zijn naam eer aan en deelde enkele praktische Facebook “geheimen” met zijn publiek. Hoe adverteer je succesvol op Facebook? Sybren springt in op zijn drie pijlers: the right People, the right Message, the right Time.

Met The Right People licht hij het belang van fans voor adverteerders toe. Ondanks dat het organisch bereik voor bedrijven op Facebook enorm is gedaald, zorgen je fans juist voor credibility, 50% meer ad recall, effectievere ads en goedkopere resultaten. Hoe? Door social context. Als Facebookgebruikers zien dat hun vrienden een pagina geliked hebben, zijn ook zij sneller geneigd de pagina te liken en ligt de ad recall aanzienlijk hoger. Als advertentie targeting is het ook mogelijk om vrienden van volgers in te stellen, hiermee bereik je gelijk de juiste potentiële volgers.

facebook-like-thumbSocial proof is een zéér belangrijk element van een succesvol advertentie en is te definiëren als The Right Message. Als jouw bericht veel (positieve) reacties & likes heeft dan worden andere gebruikers getriggerd om je pagina te liken, of je product te bekijken/kopen.Tevens maken deze interacties de kosten per klik van je ads goedkoper.

Adverteren op het juiste moment (The Right Time) draait om het inrichten van een effectieve funnel voor remarketing, verkondigt Sybren. Maak op Facebook gebruik van de Evergreen Salesfunnel. Met deze vorm van remarketing laat je de bezoekers van je website elke 1-3 dagen een andere uiting zien en dat 30 dagen lang. Je vermoeid de bezoekers niet 30 dagen met dezelfde content en de kans is groot dat ze gaan converteren. Meer weten over de Evergreen Salesfunnel? Neem gerust contact met ons op!

Cross Platform Storytelling

Hoe pas je deze salesfunnel toe op verschillende social media kanalen? Tegenwoordig bevind je doelgroep zich niet alleen op Facebook, maar ook op Instagram, YouTube, Snapchat, etc.

Spreker Laurence Janssen van RTL gaf ons een aantal voorbeelden over het inzetten multi channel content. Het begint bij het consumeren van content waardoor er uiteindelijk interactie kan ontstaan tussen de doelgroep en jouw merk. Stel je deelt een video op YouTube en je doet een win-actie over deze video op Facebook.

Start met een brainstorm, wat is het uiteindelijke doel en hoe kun je hier door de funnel naartoe werken. Ga niet recht door zee naar het het behalen van conversies, maar zorg voor betrokkenheid bij je merk, denk in lange termijn. Zorg dat je aanwezig bent op de kanalen waar jouw doelgroep zich actief bevindt.

Daarnaast is het inzetten van een influencer die bij jouw doelgroep past erg efficiënt. Door zijn of haar hechte fanbase kan een aanbeveling voor jouw merk veel opleveren. Denk hierbij aan de sociale context!

Voordelen van een bedrijfsprofiel op Instagram

Instagram is een platform dat zich perfect leent voor branding van je merk of bedrijf. Welke voordelen heeft Instagram nog meer voor je bedrijf? Social Media specialist Kirsten Jassies heeft ze op een rijtje gezet:Instagram-bedrijf

 1. Duidelijke contactgegevens – Deze staan bij je profiel staan en gaan niet ten koste van je 150 tekens bij je omschrijving. Zo krijg je een bel & e-mail knop en een routebeschrijving bij je profiel staan.
 2. Instagram Insight – Leer je volgers beter kennen dankzij Instagram Insight. Waar komen ze vandaan, in welke leeftijdscategorie zitten ze en wanneer zijn ze actief? Instagram Insight vertelt het je.
 3. Belangrijkste berichten – Instagram laat je in één oogopslag zien welke berichten het beste presteren. Handig voor het optimaliseren van je content!
 4. Adverteren – Je kunt beter en gerichter adverteren met een instagram bedrijfsprofiel.
 5. Toekomstige features – Dankzij je bedrijfsprofiel heb je toegang tot toekomstige features. Hiermee kun je bijvoorbeeld links koppelen aan de producten op je foto’s  en je kunt  berichten inplannen zoals op Facebook.

Daarnaast raad Kirsten aan om als bedrijf gebruik te maken van Instagram Stories. Stories neemt toe in populariteit en heeft veel voordelen. Zo deel je tijdelijke content op het moment belangrijk is, is het creatief, persoonlijk en kost het geen geld. Volg jij Gladior Online Marketing al op Instagram want ook wij maken vaak gebruik van Instagram Stories!