Data vergelijken met rapport ‘kanalen’ in Google Analytics

Gladior, 16 oktober 2013

Wie de afgelopen tijd regelmatig in Analytics heeft gekeken kan niet gemist hebben dat er veel veranderd is. Zo zijn er al meer dan 70 aanpassingen doorgevoerd vanaf begin van dit jaar. Google lijkt niet van plan om het hierbij te laten. Tijdens het “Google Analytics Summit 2013” zijn nogmaals een groot aantal nieuwe functionaliteiten aangekondigd.

Acquisitie overzicht Google Analtyics

Eén van deze functionaliteiten is de aanpassing van het rapport ‘Bezoekersbronnen’ naar ‘Acquisitie’. Nieuw in dit overzicht zijn de rapporten “Overzicht” en “Kanalen”.

Op het eerste gezicht lijkt dit nieuwe onderdeel “kanalen” vergelijkbaar met de dimensie “medium”. Dit is echter niet het geval. De dimensie “medium” bevat namelijk de volgende velden: ‘organisch’ (onbetaald zoeken), ‘cpc’ (kosten per klik, bijv. betaalde zoekresultaten), ‘verwijzing’ (verwijzing), ‘e-mail’ (de naam van een aangepast medium dat u heeft gemaakt) en ‘geen’ (directe bezoeken die ‘geen’ medium hebben). Daarbij kan elk medium verschillende kanalen bevatten. Om dit beter te illustreren staat in de onderstaande tabel welk kanaal Google Analytics toekent aan een bepaald medium:

medium-vs-kanalen

Tabel waarin de relatie van medium met de kanalen wordt gemaakt

Wat opvalt is dat het medium ‘verwijzing’ is opgedeeld in de kanalen ‘Referral’ en ‘Social’, en dat de dimensie ‘cpc’ is opgedeeld in de kanalen ‘Paid Search’, ‘Display’ en ‘Other Advertising’.

Google kent pas sinds 25 juli 2013 de data aan de diverse kanalen toe op basis van de bovenstaande tabel. De verzamelde data in het rapport “kanalen” zal daarom niet ouder zijn. Wanneer je in het rapport “kanalen” een vergelijking wilt maken met data van voor 25 juli 2013, dan is dit niet mogelijk. Bij vergelijkingen op de ‘oude’ manier met Bron/Medium, dan zal dit wel goed verlopen. Hieronder zijn twee afbeeldingen te vinden, waarin de blauwe lijn de periode na 25 juli dit jaar is en de oranje lijn dezelfde periode van het jaar ervoor is. In de linker afbeelding zie je de kanalen en in de rechter afbeelding de mediums.

Kanalen-vergelijking

Kanalen waarin een periode dit jaar na 25 juli wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar

medium

Medium waarin een periode dit jaar na 25 juli  dit jaar wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar