Emerce E-commerce Live! 2018

Laura Blauw, 6 juni 2018

Emerce E-commerce Live!

Gladior was op woensdag 30 mei aanwezig bij Emerce E-commerce Live! Gedurende de hele dag werden er interessante sessies geven over uiteenlopende onderwerpen in de e-commerce. Wij lichten er graag een aantal toe.

Kanaalconflicten

Eén van de punten waar je als webshop vaak tegenaan loopt, is dat je één van de velen bent die een product aanbiedt. Voor een webshop zelf is dat lastig, immers hoe differentieer je jezelf van alle andere aanbieders als je qua prijs en verzendkosten niet veel kan of mag betekenen vanuit de leverancier. Maar er is ook nog een andere kant van het verhaal, namelijk de kant van de leverancier. Want als jij zoekt naar dat ene setje oorbellen, bij wie moet je dan bestellen?

In de afbeelding hieronder wordt een veelvoorkomend ‘probleem’ getoond. Niet alleen het merk zelf (eerste twee resultaten) adverteert in Google op deze zilveren creoolhangers, maar ook andere webshops. Zij hebben dezelfde prijs en vrijwel dezelfde afbeelding.

In dit geval zou je kunnen spreken van een kanaalconflict. Immers, op het kanaal Google Shopping adverteren er naast het merk nog andere webshops. Maar is er wel degelijk geval van een kanaalconflict? Om hier achter te komen moet het lijkende conflict aan een aantal punten voldoen.

zinzi creoolhangers voorbeeld

 1. Allereerst is het belangrijk om de bepalen of de conflicterende kanalen ook echt dezelfde klanten bedienen.
  Als voorbeeld de in-store Hugo Boss winkel in de Bijenkorf. Deze bedient hoogstwaarschijnlijk niet dezelfde klant als de Hugo Boss winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.
 2. Is het kanaal in conflict belangrijk voor de klant?
 3. Is het omzetaandeel van het kanaal meer dan 15%?

Als je op alle drie de vragen ja kunt antwoorden, dan dien je actie te ondernemen. Maar hoe los je dit kanaalconflict op?

Het is belangrijk om allereerst duidelijke omnichannel KPI’s na te streven. Een webshop die producten bij je inkoopt, kan deze prima online verkopen. Belangrijk is dat de verkopen uit deze webshop bijdragen aan alle online sales van jouw merk. Wil jij de enige zijn die jouw producten online verkoopt, dan dien je daarover afspraken te maken met je klanten. Daarnaast is het van belang om samen een gezamenlijk doel na te streven. Zorg er dan ook voor dat je klanten inzage hebben in de resultaten, zodat het duidelijk is dat er naar een doel wordt toegewerkt. Hierdoor zullen je klanten gemotiveerder aan de slag gaan met hun verkoopkanalen. Als laatste wellicht wel het belangrijkste punt: zorg er voor dat er een eerlijke verdeling van budgetten is. Rendeert online goed? Zorg er dan voor dat de resultaten transparant zijn, en geef dit een evenredig budget mee.

Online doe-het-zelf

Intergamma legde uit hoe zij voor hun merken Gamma en Karwei een volledige online strategie uitrolden om online dé voorkeursbouwmarkt van Nederland te willen worden. Voor de meeste kleine webshops lijkt een dergelijke strategie te hoog gegrepen, maar een aantal onderdelen in hun strategie zijn voor elke webshop van groot belang:

 1. Mobile first
  Google heeft laten weten om websites volgens het mobile first principe te laten indexeren. Intergamma is met hun technische team druk bezig geweest om hun websites te laten voldoen aan de laatste normen voor wat betreft mobiele ervaring en snelheid.
 2. Site speed
  Heb je het over gebruikerservaring, dan speelt de snelheid van de website een grote rol. Want wie wil er browsen op een trage website, of willen wachten op een volledige lading van een pagina als je slechts één filteroptie aanklikt? Door met diverse teams kritisch te kijken naar de techniek achter de website, wist Intergamma hun websites in één keer een stuk sneller te maken.
 3. Bezorginformatie
  Dit blijft één van de meest belangrijke punten als het gaat om webshops. Hoeveel moet en wil je betalen om een product in huis te krijgen? Een zoektocht door de Klantenservice op zoek naar deze tarieven is alles behalve klantvriendelijk. Daarom heeft Intergamma ervoor gekozen om op elke productpagina de klant te laten kiezen waar ze het afgeleverd willen hebben. Dat kan zowel in de winkel, waarbij online een directe locatiekoppeling met dichtstbijzijnde vestiging en actuele voorraad is. Of thuisbezorgd, met duidelijke informatie over hoeveel het kost en hoe het proces verloopt.

karwei voorbeeld bestelinformatie

De grens over

Voor veel webshops is de overstap naar het buitenland snel gemaakt. Een extra campagne voor Vlaanderen en je hoeft niet eens je website aan te passen. Maar vergeet ook onze oosterburen niet. Met meer dan 80 miljoen inwoners is Duitsland een grote en vooral interessante e-commerce markt. Maar hoe pak je dat aan? Dexport gaf ons een aantal handvatten om je e-commerce shop in Duitsland op de kaart te kunnen zetten.

Allereerst is het belangrijk om je marktaandeel te vergroten in Duitsland. Het is een groot land, wat betekent dat er ook veel spelers zijn online. Duitsers geven aan dat ze TV reclame nog steeds erg belangrijk vinden. Heb je daar dus het budget voor, dan is het zeker aan te raden om hier naar te kijken. Maar ook voor een kleiner budget kun je met video Duitsers bereiken. Denk aan YouTube, waarbij je vrij specifiek je doelgroep kunt bereiken.

Denk daarnaast goed na over hoe jij toegevoegde waarde kunt bieden aan het productaanbod in Duitsland. Heb je productvernieuwingen die interessant zijn? Laat ze vooral zien. Of vind jij duurzaamheid belangrijk en straalt dat terug op je product? Vermeld dit duidelijk in je shop. Duitsers zijn over het algemeen erg geïnteresseerd in duurzaamheid en zullen je hierdoor hoger waarderen. Heb je een winkel vlakbij de Duitse grens? Kijk dan ook eens of het interessant zou zijn om te adverteren in Duitsland met je showroom of winkel. Duitsers zijn, net zoals Nederlanders, vaak wel bereid om te rijden voor een product dat ze graag willen hebben. Houd hierbij rekening met een straal van rond de 100-150 kilometer.

Afsluitend, in Duitsland is het belangrijk om ook rekening te houden met de grootmacht Amazon. Er zijn meer dan 70 marketplaces in Duitsland waar je je producten op kunt verkopen, naast je eigen webshop. Een enquête onder webshophouders in Duitsland gaf aan dat bijna 1 op de drie via alle kanalen verkoopt; 15% alleen via marketplaces en slechts 5% alleen via hun eigen webshop. Investeer dus in goede productinformatie en kijk naar de mogelijkheden om je producten o.a. via Amazon in de markt te zetten. Je zult zien dat je er profijt van hebt!

Hoe toekomstgericht is jouw mobiele webshop ervaring?

Een vraag die we ter afsluiting graag willen stellen. Want hoe toekomstgericht is jouw webshop? Hoe is de shop überhaupt ingericht op mobiele ervaring? Over twee jaar zal het aandeel mobiel verkeer nog veel groter zijn dan nu. En toch zijn de meeste webshops nog lang niet klaar daarvoor. Hieronder een aantal quick-wins waarmee je je webshop future-ready maakt!

Hoe gebruik jij je mobiele telefoon? Een grote kans dat je hem in één hand houdt en met je duim typt en tapt. En heb jij dan ook zo vaak dat je moeite moet doen om bij de topnavigatie van een website te komen? Dan is deze website niet goed ingericht voor mobiel verkeer. Op onderstaande kaart zijn er diverse plekken op een telefoon in kaart gebracht, variërend van goed bereikbaar tot moeilijk.

bereikbaarheid vlakken op mobiel

Een webshop doet zich er goed aan om deze kaart in hun achterhoofd te houden wanneer er een nieuw ontwerp wordt gemaakt voor de mobiele website. Denk aan zaken als de navigatie onderin de website te plaatsen en bovenin enkel USP’s of andere zaken te plaatsen waarvoor een klik niet nodig is.

Daarnaast lijkt het voor de meeste mensen vanzelfsprekend dat we weten wat alle icoontjes betekenen op alle webshops. Zo zijn er inmiddels al: hamburger menu’s, kebab menu’s, hotdog menu’s, en al deze menu’s zijn niet om op te eten! Weet jij het verschil? Grote kans dat jouw bezoeker dit ook niet weet. Een simpele truck is om het er gewoon bij te zetten! Hiermee verhoog je al gauw je CTR met ruim 6%.

zalando mobile menu

Samenvattend

In de wereld gaat E-commerce veranderen, dat is iets wat zeker is. Loyaliteit van je klanten gaat een rol spelen. Hoe zorg je er voor dat je je klanten een goede ervaring biedt. Een die zo goed is, dat ze graag voor een tweede keer bij je willen shoppen. Denk goed na over de kanalen die je in zet en de bijdrage die deze leveren aan jouw algehele omzet. Probeer het je klant makkelijk te maken. Toon veelgevraagde informatie het liefst op productpagina’s zodat ze niet hoeven te zoeken. Dan zul je zien dat het je wat op gaat leveren!