Facebook gaat Google voorbij als grootste verwijzer van online bezoek

Kai-Arne Carras, 25 augustus 2015

Het sociale netwerk levert bijna 40% van alle bezoekers van online mediamerken.

In de titanenstrijd tussen Google en Facebook over wie zich de grootste mag noemen op het internet, gaat het vaak over marktaandeel. Maar de wedloop in online bereik is niet het enige strijdperk. Zeker zo belangrijk is de vraag, wie het meeste online verkeer aandraagt. Ofwel, wat werkt beter: social referrals of zoekmachine referrals.

facebook-google

Blauw – Google, Groen – Facebook

Tot voor kort was Google onomstreden als de grootste traffic leverancier. Maar volgens data van Parse.ly – een leverancier die webanalytics verzorgt voor online uitgevers als Mashable, Telegraph Media Group en Business Insider – is Facebook recent Google voorbij geschoten als de belangrijkste verwijzer voor grote uitgevers.

Parse.ly CTOAndrew Montalenti legt tegenover SocialTimes uit dat verschillende factoren bijdragen aan deze verschuiving. De belangrijkste vond een jaar geleden plaats, toen Facebook besloot om banden met uitgevers aan te halen en een actievere rol in te vullen in het cureren en promoten van content.

De reden voor Facebook om zich hierop te richten, was het inzicht dat een groot deel van de interessante conversaties op het web zich afspeelt rond content die merken van online uitgevers publiceren, en dat user-generated content vaak niet boeiend genoeg is om de interesse van de Facebook gebruiker vast te houden.

Uit dit inzicht zou ook de proef zijn voortgekomen met Instant Articles, waarbij Facebook via een nieuwsfeed artikelen publiceert. Uitgevers die meedoen zijn BBC News, Bild, Buzzfeed, New York Times, Spiegel Online, The Atlantic en The Guardian.  Door dit soort initiatieven zijn mediabedrijven Facebook optimalisatie net zo belangrijk gaan vinden als zoekmachine optimalisatie, stelt Montalenti.

Facebook levert volgens het Parse.ly onderzoek bijna 40% van het referral verkeer en heeft alleen nog te duchten van Google. Overigens gaat het hier nadrukkelijk om referral verkeer naar media. Als het gaat om overall web traffic, dan is Google nog altijd de grootste referrer. Die positie zal het naar verwachting niet snel verliezen.

Bron: Adformatie

Emerce E-commerce Live! 2018

Gladior was op woensdag 30 mei aanwezig bij Emerce E-commerce Live! Lees hier meer over de interessante sessies die we gevolgd hebben, de trends die we de komende jaren kunnen verwachten én hoe jij je webshop een boost kunt geven.

The Next Web 2018: wat moet je weten?

Gladior | Online Marketing, 2 juni 2018   Meet the future! The Next Web (TNW) is één van de grootste tech congressen op de wereld en vind jaarlijks plaats in Amsterdam. Het is een event waar de toekomst van digital en tech centraal staat. Daar hoort marketing zeker...