De toekomst van online marketing: Friends of Search 2017

Kai-Arne Carras, 17 februari 2017

16 februari: een dag die bij veel Search Marketeers rood omcirkeld staat in de agenda. Dan is namelijk hét zoekmachine congres van de BeNeLux: Friends of Search. Het programma biedt altijd een mix van SEO en SEA onderwerpen die de specialist én generalist in 1 dag op de hoogte brengt van de huidige stand van zaken op het gebied van zoekmachinemarketing. Ook krijg je meteen een blik op de toekomst van het vakgebied, dat altijd in beweging is. Vanuit Gladior waren Online Marketing Consultants Patrick en Kai aanwezig. Wat zijn de belangrijkste takeaways voor u als organisatie?

Mobiel is groter dan desktop

Gary Illyes van Google vertelt dat 2016 het eerste jaar was waarin er meer mobiele zoekopdrachten werden uitgevoerd, dan desktop zoekopdrachten. Mobiel is niet meer ‘upcoming’: het is er, nu.

Denk niet over kanalen – denk aan de mens

Eén van de overkoepelende boodschappen van het congres is duidelijk: begin niet met nadenken over kanalen, denk over hoe een mens in elkaar zit. Wanneer worden mensen zich bewust van een noodzaak? Wanneer gaan ze zoeken? Waar kunnen ze naar zoeken? Hoe blijf je in deze gedachtegang zitten? Hoe word je een kanshebber? Vind dit uit van elke doelgroep, en stem hier de in te zetten kanalen op af! Op deze manier worden budgetten ook logischer verdeeld, want sommige touchpoints zijn belangrijker dan andere.

Progressive Web AppsAccelerated Mobile Pages (AMP)

Wanneer u wel eens nieuwsberichten bekijkt vanuit Google, zal u het fenomeen AMP herkennen: de uitgeklede variant van een pagina van bijvoorbeeld NU.nl, die supersnel geladen worden. Google geeft (tussen de regels door) aan dat dit voorlopig enkel interessant is voor uitgevers, zoals nieuwswebsites. AMP kent nog teveel nadelen voor een optimale Google mobile-first indexering.

Progressive Web Apps (PWA)

Heeft uw organisatie een app? Of overweegt u er een te maken? Laat u dan zeker informeren over de toekomst van apps: progressive web apps. Deze heeft namelijk de belangrijkste functionaliteiten van een app, maar zonder de noodzaak om een grote, dure app te maken. Gewoon een website, mobiele website en een app in één!

Demografische targeting in AdWords

Family tree online marketing

Nu Google onlangs de mogelijkheid voor simpele demografische targeting in Google AdWords heeft toegevoegd, rijzen er veel vragen als “en nu?”. Arianne Donoghue vertelt hoe u dit in Google Analytics kunt uitzoeken, om er op te acteren in AdWords. Haar werkwijze:

  1. Open Google Analytics;
  2. Pak uw segmenten converteerders en niet-converteerders;
  3. Analyseer van beide groepen de demografische kenmerken, zoals leeftijd, geslacht en locatie;
  4. Vind de verschillen tussen mensen die enkel uw website bezocht hebben en mensen die een conversie hebben behaald;
  5. Maak een family-tree: zo ziet u in één oogopslag welke doelgroepen wel en niet interessant zijn vanuit deze data;
  6. Ga met deze informatie aan de slag in uw AdWords-account: sluit bepaalde demografische groepen uit, of verhoog juist de bieding wanneer mensen interessant lijken op basis van deze informatie.

SEO wordt minder zekerheid en meer testen

Zoals er op het gebied van Conversie Optimalisatie geen zekerheid bestaat (laten we het testen!), zo wordt dit ook voor SEO steeds meer het geval. Kan het voor sommige websites voordelig zijn om informatie toe te voegen op pagina’s, zo kan het voor andere websites zelfs voordelig zijn om informatie weg te laten. Dominic Woodman van Distilled vergelijkt het met een bezoek aan de dokter: “wanneer je bij een dokter komt met een zeer been en deze dokter je vertelt dat hij in Afrika een vergelijkbare klacht heeft gezien, dus je been direct geamputeerd dient te worden, ren je ook weg”. Een oplossing die voor de één noodzakelijk is, is dat niet per se voor een ander. Google test met zoekresultaten en nieuwe factoren die meewegen, waarom websitebeheerders dan niet?

Nog veel meer

We behandelen hier enkel de belangrijkste en meest in het oog springende onderwerpen. Er waren echter 18 internationale sprekers aanwezig op het congres, met elk een ander onderwerp en een andere passie. Hierboven is dus slechts een greep van de takeaways. Voor ons als online marketing specialisten is het van groot belang om bij te blijven en een beeld te vormen van hoe zaken in elkaar passen – zodat wij u het beste kunnen adviseren. Heeft u naar aanleiding van deze onderwerpen vragen? Laat het ons weten!