Friends of Search 2019: dit moet je weten

Laura Blauw en Patrick Kroeze, februari 2019

De volgende stap in Search: voice en AI

Op woensdag 6 februari werd het grootste Search event van Nederland georganiseerd: Friends of Search. Hét event dat je niet mag missen als online marketeer die zich bezighoudt met Search. In de Kromhouthal in Amsterdam kwamen diverse (inter)nationale sprekers vertellen over hun visie op Search anno 2019. 

James Whittaker mocht de dag aftrappen. Hij refereerde naar het feit dat we 25 jaar geleden nog geen fatsoenlijke zoekmachine hadden om te gebruiken en nu zelfs leven in de tijd van Smart Homes en zelf rijdende auto’s. Gedurende de afgelopen jaren hebben we meerdere technologische revoluties mogen meemaken. Van het gebruik van Google als zoekmachine, tot aan werken in de Cloud, het gebruik van mobiele telefoons en apps die je kunnen vertellen wanneer je het beste naar het toilet kunt gaan tijdens een film! Tijden veranderen en de manier waarop mensen hun informatie willen ontvangen ook. Waarom zou het nodig moeten zijn om avonden op vergelijkingswebsites rond de struinen op zoek naar een nieuwe televisie, als een digitale assistent je ook kan vertellen welke de allerbeste is. En waarom zou je zelf handmatig navulling voor apparaten moeten bestellen? Als je koffiebonen bijna op zijn, zou je apparaat deze in principe ook zelf kunnen bestellen. Op deze manier gaan ook de advertenties veranderen. Er wordt meer ingespeeld op de behoefte die er op dat moment is, in plaats van dat we zelf actief moeite moeten doen om informatie te vinden. 

Jouw eigen digitale assistent

Bij Gladior maken we thuis allemaal al veelvuldig gebruik van de Google Assistent in combinatie met een of meerdere Google Home’s. We koppelen hem met verlichting, apparaten, Spotify en zelfs de verwarming. Het Spotify jaaroverzicht leerde mijzelf bijvoorbeeld dat een groot deel van mijn muziekopdrachten al via voice werd gedaan. Het gaat ook zo makkelijk. Je hoeft niet te zoeken, maar spreekt enkel de naam van de artiest of het liedje uit en je assistent doet de rest! Anno 2019 zijn er wereldwijd ruim 1 miljard mobiele apparaten uitgerust met de Google Assistant. Dat is al gauw 20% van alle mobiele apparaten wereldwijd. Bedenk je eens hoeveel klanten je hiermee kunt bereiken. Albert Heijn en ook Bol.com doen het al! Hoe kun jij als bedrijf nou ook aan de slag met de Google Assistent? Dat is vrij eenvoudig! 

 

Claim jouw aanwezigheid in voice

Lee Boonstra van Google vertelde ons hoe je eenvoudig jouw merk of bedrijf kunt claimen op het gebied van voice. Naast dat je met de Google Assistant praat over dagelijkse dingen zoals het weer of de eerst volgende vergadering, kun je namelijk ook praten met merken of diensten. Je vraagt dan eenvoudig aan je Google Assistant om te praten met [dienst]. De assistant koppelt dit met het systeem dat jij gebouwd hebt. Je kunt hier je eigen gesprekken nabootsen, met een eigen stem. Dit kan jullie vaste radio stem zijn, een digitale stem, maar ook iemand bij jullie bedrijf die dit inspreekt. Hoe leuk zou het zijn om virtueel met jullie recruiter te praten en te vragen welke vacatures er momenteel open staan? Of praat met persoonlijk met de klantenservice over de status van je bestelling. Via een tool genaamd Dialogflow (voorheen API.AI) kun je allerlei scenario’s schetsen waar jouw assistant op kan reageren. Deze informatie kun je koppelen met je eigen systemen, zodat er informatie hieruit opgehaald kan worden. Dialogflow maakt gebruik van Machine Learning en Neuro Linguïstisch Programmeren om de vragen van jouw klanten te begrijpen, ook als ze het allemaal op een andere manier vragen. 

SEO is nog steeds belangrijk

Wil je nu echt goed scoren met voice, dan is het ook belangrijk om je SEO goed op orde te hebben. Technische SEO wordt steeds belangrijker. Immers, als jij je website zo gestructureerd hebt dat informatie makkelijk te vinden is, dan kan de Google Assistant ook jouw informatie delen met de klant. 

Daarom is het belangrijk om de basis van SEO goed op orde te hebben, Zorg ervoor dat de ervaring van de gebruiker vooraan staat en ontwikkel je website op platform volgens dit principe. Maak bijvoorbeeld Javascript optioneel en niet afhankelijk voor je website. Voorkom problemen zoals Barry Adams als voorbeeld geeft. Denk bijvoorbeeld goed na over rich snippets, structured data en het gebruik van iframes.

Zelfs voor Javascript frameworks zoals Vue, Angular en React zijn er genoeg mogelijkheden om om deze goed in te richten voor SEO. 

De inhoud van de pagina is ook belangrijk voor SEO. Door in je teksten gebruik te maken van vragen als “hoe”, “wat”, “waarom”, “wanneer” en “hoeveel” kun je de vindbaarheid van je website en de resultaten in Google Assistant en andere voice assistants zelf bepalen. Denk hierbij aan zinsopbouw als: “Wanneer kan ik mijn pakketje verwachten?” of “Wat is de levertijd van mijn product?”. Een goede plek om deze vragen voor je klanten te beantwoorden is de Frequently Asked Questions (FAQ). Hiermee zet je eenvoudig de eerste stappen naar een goed vindbare website voor voice diensten, die tevens SEO geoptimaliseerd is.

SEO en conversie optimalisatie

Will Critchlow van Distilled vertelde over zijn tool waarbij je ook écht je SEO kunt testen middels conversie optimalisatie. Bij de meeste traditionele manieren van conversie optimalisatie wordt er namelijk een schil over de website gelegd. Google kan hier niets mee en crawlt de website in zijn oorspronkelijke vorm. Zo kan het dus best goed voorkomen dat een hele succesvolle conversie optimalisatieslag je conversieratio boost met 10%. Echter, doordat je in deze A/B test dat lelijke stukje tekst weglaat, wat blijkbaar wel essentieel is voor je vindbaarheid, kunnen je SEO rankings dalen waardoor je uiteindelijk op het zelfde punt uitkomt (of zelfs lager).

De full funnel testing tool van Will Critchlow zorgt er ook daadwerkelijk voor dat de A/B test die je draait, ook gecrawlt kan worden door Google. Maar hoe zit het met dubbele content, denk je nu vast? Geen enkel probleem, er worden geen dubbele pagina’s aangemaakt. Dat is technisch afgedekt. Waar het wel voor zorgt, is dat je met statistische zekerheid kunt zeggen of je A/B test succesvol is, en of het je rankings niet aantast of juist beter maakt. 

Daar komt bij, dat het schrijven van een SEO tekst tegenwoordig lang niet meer voldoende is voor een goede ranking. Je hebt het wellicht zelf ook wel eens gezien, het aanpassen van een aantal zaken bij de ene klant was ontzettend succesvol, en bij de ander juist niet. Dat komt doordat Google steeds vaker machine learning gebruikt bij de ranking factors. Het systeem leert wanneer iets een goede positie heeft en wanneer niet. En dat maakt het testen er van nog essentiëler!

De bal ligt bij jou

De wereld van online marketing gaat veranderen, dat is zeker. We zullen niet alleen vaker gaan kletsen met onze digitale assistenten, maar ook anders naar advertenties gaan kijken. Immers, waarom zouden dezelfde drie teksten voor iedereen hetzelfde werken? Het is belangrijk om nu actie te ondernemen en de massa voor te zijn. Machine Learning en AI zullen alsmaar groter worden. Er is echter één groot voordeel: de mens werkt altijd beter mét Machine Learning, dan Machine Learning op zich zelf staand. Maak hier dus gebruik van! De bal ligt bij jou. Wij helpen je er graag mee!

 

Emerce E-commerce Live! 2018

Gladior was op woensdag 30 mei aanwezig bij Emerce E-commerce Live! Lees hier meer over de interessante sessies die we gevolgd hebben, de trends die we de komende jaren kunnen verwachten én hoe jij je webshop een boost kunt geven.