Gladior op TNW 2016 – deel 1: Ai, Machine Learning en Bots veranderen de wereld

Bart Ensink, 30 mei 2016

Op 26 en 27 mei vond in Amsterdam een van de grootste tech conferences ter wereld plaats: The Next Web Conference (TNW). Op het Westergas terrein kwamen 9400 tech, creative, web en dev professionals samen uit heel Europa en de rest van de wereld. Op TNW wordt de toekomst van het web en nieuwe technologie besproken. Er komen wereldwijd bekende sprekers als Gary Vaynerchuck, Werner Vogels, Casey Neistat, Jason Fried en Jeff Jarvis. Alsof dat niet genoeg is zijn er ook bijdragen van bedrijven als Facebook, Google, Hubspot, Blendle en Microsoft. 

Namens Gladior mocht ik dit jaar deze conferentie bezoeken en een kijkje nemen waar de wereld van het internet naar toe beweegt. Uiteraard delen we dit graag met onze klanten en fans! In twee delen doe ik verslag van de conferentie deze week.

Gladior op TNW 206

Ai, Machine Learning & Bots

Als 1 ding duidelijk is, dan is het wel dat we echt aan de vooravond staan van de doorbraak van Artificial Intelligence. Ondersteunt door Machine Learning en in uitvoering in slimme toepassingen zoals bots. Waar moet je aan denken?

Ai kan een rol vervullen om zaken nog veel verder te automatiseren. Niet dom met ja en nee, maar intelligent. Voorbeelden als boekhouden en agenda beheer vallen daar onder. Je pakt je telefoon en vraagt: kan ik maandag om half 12 afspreken met Tom in Utrecht? Je agenda geeft antwoord en vraag of je het wilt inplannen. Klaar. Maar wat dacht je van zaken als bots van merken? Even checken of iets op voorraad is én het meteen bestellen bij je favoriete winkel? Straks praat je even via Facebook Messenger met de winkel, die feilloos antwoord geeft. Zonder dat er aan de kant van de winkel een mens aan te pas komt. En typen is ook vlug overbodig, voice control wordt door services als Apple Siri, Microsoft CortanaGoogle Home en Amazon Alexa zo snel normaal dat je ook met bots kunt communiceren door gewoon tegen ze te praten. Daarvoor hoef je geen commando’s uit je hoofd te leren, ze snappen natuurlijke spreektaal. Dit zal binnen korte tijd realiteit worden.

De les die we hier uit kunnen leren is dat bedrijven die niet bezig zijn met hun infrastructuur en data op orde krijgen het heel moeilijk zullen krijgen in de toekomst. Want als je data niet op orde is of niet toegankelijk is, lijkt het onmogelijk om mee te kunnen in de ontwikkelingen die intelligent klantvragen gaan adresseren. Snel kunnen aansluiten op deze ontwikkelingen is essentieel.

Daarnaast kunnen deze services grote impact hebben op bijvoorbeeld service en support verlenen. Een hoop taken zullen geautomatiseerd worden. Een abonnement aanvragen? Vraag het de bot, overdraag de benodigde gegevens en het is geregeld. Even checken of je deuren wel op slot zijn? 1 commando naar je huis en het is geregeld. Even onderweg die klant bellen die in je CRM staat? Je praat tegen je auto en er wordt gebeld.

Machine learning voegt intelligentie toe

Al deze nieuwe intelligentie wordt ondersteund door Machine Learning zoals Werner Vogels van Amazon goed uitlegde. Machine Learning was eerst erg moeilijk, maar we zijn op het punt gekomen dat het harde werk in services op het internet is gevat. Bijvoorbeeld Amazon biedt dit aan. Je kunt zelf datasets aanreiken, daar gaat de service mee trainen en je kunt zo je eigen ‘model’ maken. (Hier hoef je geen programmeur voor te zijn) Je model is de intelligentie. Met zo’n model kun je zaken gaan voorspellen of kansen berekenen op basis van je data. Wat je er bijvoorbeeld mee kunt doen: objecten in afbeeldingen herkennen, checks op bestelling of deze frauduleus zijn en welke klanten je beter wel of niet een email kunt sturen. Is je model goed genoeg? Dan integreer je het in je software met een paar simpele regels code.

Op een grotere schaal kan machine learning nog veel meer doen. Als er maar data voor handen is kunnen op tal gebieden volledig gepersonaliseerde ervaringen aangeboden worden. Maar er kunnen ook risico’s berekend worden op het gebied van milieu, landbouw, belasting van infrastructuur en openbaar vervoer, etc etc.

Robots en vervoer, over 10 jaar niet meer in file?

In het verlengde van al deze technologische vooruitgang spelen robots ook een grote rol. Met de software kunnen we deze robots steeds intelligenter werk laten doen. Deze nemen dan ook menselijk werk over. Zo kunnen ze nu al orders pikken in magazijnen bijvoorbeeld, iets dat Amazon in Amerika al doet:

De stap naar robots die boodschappen voor je doen of iets gaan bezorgen is klein. Denk maar aan zelfrijdende auto’s. Harold Goddijn van TomTom gaat er van uit dat we binnen 5 jaar auto’s hebben die beter zelf rijden dan dat mensen dat kunnen. Kijken we nog iets verder dan neemt de techniek zo’n vlucht dat auto’s passé zijn omdat er betere alternatieven zijn. TomTom zal zich er op richten dat zij in de softwarekant van deze ontwikkeling zitten.

Dirk Ahlborn van Hyperloop (www.hyperloop.global) ging nog een stapje verder en vertelde over de nieuwste transportmiddelen, die dit jaar in Amerika al werkelijkheid worden. We praten dan over Hyperloop. Dit moderne transportmiddel maakt het mogelijk om van Los Angeles naar Las Vegas te reizen in 30 minuten. Dat is ruwweg 450 kilometer! Het aardige is dat het milieuvriendelijker én goedkoper is dan welke vorm van transport die er nu is.

Deze ontwikkelingen zullen grote economische impact hebben als dit op grotere schaal uitgerold zal worden. Wonen in Enschede en werken in Amsterdam? No problem, met 10 minuten ben je er. Wonen in Utrecht en even shoppen in Berlijn? In ongeveer 45 minuten ben je er. Studeren in Parijs? Geen probleem als je in Eindhoven woont. Een derde baan op de A1 in 2020 komt zo toch in een ander daglicht te staan…. Aan het einde van 2016 zal er in Californië de eerste Hyperloop geopend worden. In Europa is er een akkoord bereikt in Slowakije om hier de eerste Hyperloop te bouwen, gesprekken met Oostenrijk en Hongarije lopen. Over 10 jaar nooit meer in de file? Ik kijk er naar uit.