Gladior op TNW 2016 – deel 2: Marketing, Communicatie en Media veranderingen

Bart Ensink, 9 juni mei 2016

Dit is deel 2 van The Next Web 2016. Deel 1 vind je hier.

Op The Next Web was er ruim aandacht voor communicatie, marketing en media. Onder andere sessies van Gary Vaynerchuk, Casey Neistat, Hubspot en Jeff Jarvis gingen hier op in. Hierbij de belangrijkste zaken samengevat.

Vergeet keuze voor platformen, zorg dat je je verhaal op orde hebt!

tnw-2015-2Gary Vaynerchuck is wereldberoemd om zijn boeken, zijn gloedvolle betogen en duidelijke taal over marketing.
Gary stak ook op TNW een gloedvol betoog af waarin hij afrekent met een aantal zaken. Keuzes voor platformen zijn achterhaalt. Je kunt als bedrijf eigenlijk niet meer zeggen: “OK. We gaan voor dit, dit en dit platform.” Het gaat gewoon te snel en je kunt niet bij 1 kanaal blijven. Want ze volgen elkaar soms snel op, bijvoorbeeld Snapchat is in no time een gigantisch platform geworden. Inmiddels al groter dan Twitter. Dat platformen wisselen is dan minder interessant, wat jij doet en te vertellen hebt is belangrijk.

Wil je inspelen op je kansen als bedrijf en het in de vingers krijgen, dan is het belangrijk dat je je verhaal op orde hebt. Weet wie je klanten zijn en weet wat ze interessant vinden. Ben je er nog niet mee bezig? Zorg dat je daar mee bezig gaat.

Dan weet je, of leer je, ook waar je branding moet doen. Vergeet echter niet waar je sales zit. Alleen aandacht en views is leuk. Maar zonder sales wordt het een korte reis. Dus ga eerst je website, je shop of je winkel op orde maken en ga dan de wereld in met je verhaal. Dat verhaal moet naar de plaats leiden waar je sales plaats vindt. Bijvoorbeeld: heel veel leuke video’s maken over je product is een goed idee, maar als vervolgens je webshop niet goed werkt of je service belabberd is, dan is het zonde van de tijd. Dat is het verschil tussen branding en sales, en kun je niet los zien.

Gary hamert er nogmaals op dat je een verhaal moet hebben. Dat moet interessant zijn. Je kunt niet zomaar overal banners gaan vertonen en denken dat het goed komt. (Bovendien zijn mensen daar aan gewend en kijken ze er steeds minder naar.) Je verhaal moet je blijven vertellen en actualiseren, ongeacht welk kanaal nu ‘in’ is. Hij ziet Facebook, YouTube en Snapchat als de kanalen die op dit moment de nieuwe omroepen zijn. Bedenk hoe jij daar een interessant (on demand) programma wordt! Er zijn geen poortwachters meer, dus je kunt zo aan de slag.

HubSpot: Wat is de toekomst van SEO?

Hubspot leverde op TNW een interessante kijk op de toekomst van SEO. De historie van SEO is helder: het draaide om keywords en links. (plus héél veel trucs). En vooral om Google. Die tijd lijkt nu voorbij. De basisvoorwaarden zijn vrij helder. Voor je site zijn snelheid, veiligheid (SSL) en mobiliteit de belangrijkste pilaren. De content op je website moet inhoudelijk goed zijn, maar zeker ook technisch goed ingericht zijn. Snelle antwoorden geven wordt steeds belangrijker. Rich structured data speelt daar een grote rol in. Hubspot zelf heeft hier uitvoerig mee getest en erg goede resultaten behaalt. Dat betekent betere posities en meer bezoek.

Qua inhoud is het zaak om tijd te steken in rijke kwaliteitscontent. Content waar mensen op zitten te wachten, maar vooral content die antwoorden geeft. Daar tijd in steken zal resultaten opleveren. In Google, maar straks ook op hele andere plaatsen.

Mobiel is de norm &  nieuwe zoekplatformen

We staan namelijk ook voor een andere verandering in Search. 60% van het internetverkeer is al mobiel, maar 87% van de tijd besteed op mobiele telefoons zit in het gebruik van apps. Dat verandert de zaak voor SEO of waar het voor staat. Twee voorbeelden:

  1. Search op een toestel zelf (bijvoorbeeld spotlight op iOS) wordt steeds beter en is op zichzelf een zoekmachine
  2. Platformen als Medium, Facebook en YouTube zijn ook zoekmachines op zich geworden. Ter illustratie: Google heeft 3,5 miljard searches, maar Facebook zit al op 1,5 miljard. En dat zijn zeer uiteenlopende zoekopdrachten, niet alleen naar vrienden. Facebook investeert ook driftig in deze functie.

Deze ontwikkelingen veranderen het kanaal Search aanzienlijk. Want we hebben het niet meer alleen over een browser en Google en je eigen website. Om ‘gevonden te worden’ is er meer nodig. Je content moet dus ook op andere plekken te vinden zijn. Een leuk voorbeeld dat hiermee in verband staat is Facebook Instant Articles dat jouw content in Facebook trekt en een hele goede gebruikservaring geeft. LinkedIn komt hier ook mee binnenkort. Ga hier dus mee aan de slag!

De toekomst van SEO?

Kijkend naar de toekomst voorspelt Hubspot het volgende rondom Search:

  • Search wordt snel voice search door Siri (Apple), Cortana (Microsoft) en Alexa (Amazon) en Android.
  • Search gaat in totaliteit groeien naar 200 miljard searches. Dat is een stevige groei.
  • Messaging is al groter dan social media. Whatsapp handelt 60 miljard berichten per jaar af. Dat is nog maar het begin. Facebook biedt al aan om intelligente Bots te bouwen via Messenger. Dat zal de standaard worden, niemand wil straks voor elk bedrijf waar ze zaken mee doen een andere app. Dat zal centraliseren. Maar ook in het land van de bots moet je vindbaar worden straks.

De conclusie is dat content niet alleen maar via Google vindbaar zal zijn. De uitdaging is echt interessante content te maken en deze ook op de platformen voor je doelgroep uitstekend vindbaar te maken. Houdt er als bedrijf rekening mee dat dit een leercurve voor jezelf is, met of zonder hulp. Je moet er tijd insteken om het te gaan snappen en te kunnen sturen!

Het einde van de massa media?

Journalist en schrijver Jeff Jarvis gelooft dat we nu aan het einde zijn van massamedia. Binnen nu en 5 jaar zullen we grotere veranderingen zien dan de afgelopen 10 jaar. De poortwachters als kranten en TV gaan nu echt verdwijnen op de manier en in de vorm zoals we ze kenden. De kanalen verdwijnen niet an sich natuurlijk, maar de rol wordt anders. Ze zijn namelijk niet meer alleen.

Van poortwachters naar faciliteren

Facebook, Google, YouTube, Snapchat, etc, zijn de nieuwe namen om naar te kijken als we het hebben over content consumeren. Een belangrijk verschil is dat ze heel anders zijn ontstaan en opereren. Zij zijn dus ook niet de nieuwe poortwachters, zij maken mogelijk. Ze maken het mogelijk voor iedereen om auteur en publiek te zijn. Wie daar populair wordt of de aandacht krijgt is niet vooraf vastgesteld of ingekocht. Dat bepaalt het publiek, die zelf zoekt, kiest, vindt en deelt wat interessant gevonden wordt. Jeff voorspelt net als Gary Vaynerchuck geen lang leven voor programmatic buying en native advertising zoals het nu gedaan wordt. Advertising moet er zeker wel blijven, maar er is weinig geloof dat deze vormen een lang leven beschoren zijn.

Snelheid van technologie, kan het onderwijs mee?

Jeff wijst in het tweede gedeelte van zijn presentatie op de snelheid van verandering gedrag, gestuwd door techniek. Bijvoorbeeld het onderwijs kan dit niet bijhouden. Het is zelfs zo dat Google al officiële certificaten uitgeeft voor courses die je daar kunt volgen. Het onderwijs is niet in staat op snelheid te komen en Google gaat het dus nu maar zelf doen. Zij voelen zich verantwoordelijk om jonge mensen dingen te leren waar ze straks echt iets aan hebben. Dat levert het onderwijs nu onvoldoende. De gevolgen kunnen groot zijn en de snelheid moet niet onderschat worden, dat hebben we eigenlijk al wel geleerd van de ‘oude’ media in de afgelopen 5 jaar.

Een internet legende worden door te doen waar mensen om geven

Het lukt TNW om de wereldberoemde Casey Neistat naar Amsterdam te krijgen. Casey had een grote naam opgebouwd in de film wereld, maar is tegenwoordig een van de grootste YouTube sterren van de wereld met 3,1 miljoen volgers. Je kunt hem kennen van de recente video waarin hij op ski’s achter een auto door New York raast.

Casey werd beroemd als filmmaker, had series op HBO in Amerika en won prijzen in Cannes en op het Sundance festival. Met de digitalisering en vrijheid die het internet bracht werd hem duidelijk hoe vervelend hij de media-wereld vond en begon een nieuw leven in online video. In het begin lukte dat helemaal niet, tot hij een omslag maakte: Video’s maken over zaken waar mensen om geven. Zijn doorbraak kwam voort uit zijn frustratie over fietsen in New York. Dat bleek iets waar veel meer mensen zich druk om maakten. Zijn video starte een discussie die de wetgeving veranderde in New York.

Casey maakt tegenwoordig video’s voor merken, steden, bedrijven en films. Veel is onderdeel van marketing, maar hij doet zijn eigen ding. Casey promoot op geheel eigen wijze een onderwerp. Daarmee is hij feitelijk iets waarvoor hij geen ander woord kan vinden dan: Influencer. Als hij ergens over praat tonen mensen er interesse in. Hij ziet voor veel video/content makers daar een toekomst. Onderstaande video is daar een voorbeeld van, waarin hij TNW en Amsterdam feitelijk promoot. (inmiddels 2,5 miloen views!)

De boodschap die blijft hangen: wees écht creatief en durf buiten de regeltjes en hokjes te denken om tot (video)content te komen waar interesse voor is en die mensen waarderen en delen. Weet wie de influencers zijn en laat ze hun gang gaan als je ze wilt inhuren.

Met bedachte communicatie, dure massa media en standaard reclame komen we er straks niet meer. Hoe ga jij de switch maken?

Emerce E-commerce Live! 2018

Gladior was op woensdag 30 mei aanwezig bij Emerce E-commerce Live! Lees hier meer over de interessante sessies die we gevolgd hebben, de trends die we de komende jaren kunnen verwachten én hoe jij je webshop een boost kunt geven.