Google Analytics: van bezoeken naar sessies

Gladior, 29 april 2014

Google Analytics heeft haar definitie van bezoek veranderd. Google Analytics spreekt vanaf nu niet meer van bezoekers, maar van sessies.

Wat is er veranderd met deze wijziging?

In de huidige situatie beëindigd Google Analytics een bezoek/sessie wanneer:

  1. De tijd tussen het bekijken van 2 pageviews door een bezoeker groter is dan 30 minuten;
  2. Aan het einde van de dag;
  3. Als een bezoeker de browser afsluit.

In de nieuwe situatie wordt een bezoek beëindigd wanneer:

  1. De tijd tussen het bekijken van 2 pageviews door een bezoeker groter is dan 30 minuten:
  2. Aan het einde van de dag;
  3. Als de campagne informatie voor een bezoeker wijzigt. Hiermee doelt Google op de campagne-informatie; utm_source, utm_medium, utm_term, utm_content, utm_id, utm_campaign en auto-tagging vanuit AdWords.

sessies-analyticsIn de nieuwe situatie is er dus sprake van een nieuw bezoek, zodra een bezoeker de website verlaat en binnen 30 minuten terugkeert via een andere campagne (utm_campaign). Dus als een bezoeker de website binnenkomt via een Adwords campagne, de website verlaat en binnen 30 minuten terugkomt via een organische zoekopdracht, dan start in de nieuwe situatie een nieuwe bezoeksessie.

Wat verandert dit voor jouw data?

Google Analytics heeft onderzoek gedaan naar de impact van deze wijziging en geeft aan dat het verschil in bezoeken, wat wordt gemeten t.o.v. de oude situatie, kleiner is dan 1%. De wijziging gaat vanaf nu in en zal geen effect hebben op de historische data.

De impact kan wel groter zijn bij websites die de campagne parameters van Google Analytics misbruiken voor interne metingen op de website, bijvoorbeeld de navigatie. Wanneer een bezoeker dan een element in de navigatie aanklikt zal er telkens een nieuwe sessie starten. Dit geeft dan uiteraard wel een enorme vertekening van de data.

Bron: Webanalisten

Emerce E-commerce Live! 2018

Gladior was op woensdag 30 mei aanwezig bij Emerce E-commerce Live! Lees hier meer over de interessante sessies die we gevolgd hebben, de trends die we de komende jaren kunnen verwachten én hoe jij je webshop een boost kunt geven.

The Next Web 2018: wat moet je weten?

Gladior | Online Marketing, 2 juni 2018   Meet the future! The Next Web (TNW) is één van de grootste tech congressen op de wereld en vind jaarlijks plaats in Amsterdam. Het is een event waar de toekomst van digital en tech centraal staat. Daar hoort marketing zeker...