Google Chrome start met ingebouwde Adblocker

Gladior | Online Marketing, 14 februari 2017

Ingebouwde adblocker van Chrome gaat live

Op 15 februari 2018 zal de nieuwste versie van Google Chrome een actieve ingebouwde adblocker hebben. Het is de eerste keer dat Google dit soort functionaliteit lanceert in de populaire Chrome browser. Het blokkeren van advertenties is niet hetzelfde als bekende Adblockers zoals Adblock Plus of uBlock Origin.

Google wil met de nieuwe optie een einde maken aan hele irritante vormen van advertenties op websites. Hierbij volgen ze de “The Initial Better Ads standard” van de Coalition for Better Ads waar grote advertentienetwerken lid van zijn.  Advertenties die niet voldoen aan deze standaarden worden automatisch geblokkeerd door Chrome. Dit zijn bijvoorbeeld auto-play video advertenties met geluid en zogenoemde prestitials, die een advertentie over de hele content van een pagina heen zetten. De Chrome browser zal duidelijk laten zien dat er een advertentie is geblokkeerd. Mocht een gebruiker het toch toestaan om ads te laten zien dan kan dat.

Google steekt de hand ook in eigen boezem: als er advertenties voorkomen in formaten die niet tot de genoemde standaard behoren én dit zijn advertenties van Google’s eigen netwerk, dan worden ze ook geblokkeerd. Google wil hiermee een statement maken en wil dat uitgevers van websites met advertenties verantwoordelijkheid nemen. Irritante advertenties hebben mede gezorgd voor de groei van Adblockers. Google stapt nu actief ook in dit spel en onderkent dat gebruikers niet gebaat zijn bij irritante advertenties op websites.

Hieronder voorbeelden van de advertenties die de ingebouwde adblocker in Chrome zullen triggeren:

Chrome blokkeert deze desktop ads

Chrome blokkeert deze desktop ads

 

Chrome blokkeert deze mobile ads

Chrome blokkeert deze mobile ads