Google Customer Match: interessant voor u?

Kai-Arne Carras, 10 mei 2016

Volgens Google is 70% van online shoppers het eens met de stelling “timing, kwaliteit en relevantie van de boodschap van een merk verandert de perceptie over dat merk”. Eind 2015 heeft Google daarom de nieuwe functie Google Customer Match beschikbaar gemaakt als een soort add-on binnen Google AdWords. Dankzij deze functie kunnen organisaties die beschikken over e-mailadressen van bestaande klanten hun boodschap of relevantie aanpassen aan de gebruikers. Deze boodschap kan de zoekmachine dan exclusief aan zoekers laten zien die zijn ingelogd bij hun Google-account – óf de boodschap tonen aan iedereen, maar een speciale (hogere of lagere) bieding instellen voor deze doelgroep.

Wat is een ingelogde Google-gebruiker?

Google Customer Match: segmentatieMensen die ingelogd zijn bij Google zijn o.a.:

 • Mobiele gebruikers met Android
 • Gebruikers van Google Chrome die hun voorkeuren en favorieten in de cloud opslaan
 • Zoekers in Google die ingelogd zijn om bijvoorbeeld hun voorkeuren te onthouden
 • Mensen die ingelogd zijn bij YouTube of Google+

Hoe werkt Google Customer Match?

Binnen AdWords is er nu de mogelijkheid om een lijst met rechtmatig verkregen e-mailadressen “gehasht” (versleuteld) aan te leveren. Google zoekt hier bestaande Google profielen bij en geeft vervolgens weer hoeveel profielen er gematcht zijn (verwacht ergens tussen de 10% (B2B) en 60% (B2C) van de lijstgrootte). Op deze doelgroep kan de zoekmachine bepaalde advertenties wel of juist niet tonen, of de bieding van bestaande zoekwoorden aanpassen.

Voor wie is Google Customer Match interessant?

Wanneer u, via welke legale weg dan ook, e-mailadressen heeft verzameld (in bijvoorbeeld uw CRM-systeem) moet u echt eens overwegen om deze profielen te verzamelen en te segmenteren in groepen, bijvoorbeeld:

 • Frequente bestellers;
 • Mensen die al 3 maanden niets hebben besteld;
 • Mensen die nog nooit iets besteld hebben, maar wel een account hebben aangemaakt.

Hoe beter u deze doelgroepen segmenteert, hoe gerichter u kunt targeten. Let dan wel op dat een doelgroep minimaal 1.000 profielen moet bevatten. Als u bijvoorbeeld werkt met een lead-nurturing systeem op basis van e-mailadressen en dus punten toekent aan bepaalde profielen, kunt u dit verwerken in Google Customer Match, zodat de biedingen hoger zijn naar mate een persoon in uw database meer lead-punten heeft.

Voorbeelden van Google Customer Match

Stel: u verkoopt sportvoeding, en iemand uit de tweede doelgroep (hierboven) zoekt op Google naar “sportvoeding online”. Op dit woord adverteert u al, maar had u normaal €1 geboden. Nu weet Google: deze persoon valt in doelgroep X, dus de zoekmachine serveert niet de standaard advertentie, maar bijvoorbeeld een tekst met een speciale actie “alleen deze week”, een sitelink “Waarom kiezen voor ons?” en misschien zelfs een speciale Landingspagina met “welkom terug!”.

Stel: u verkoopt autobanden. Iemand die eerder bij u heeft besteld, bekijkt op zijn laptop uw banden en bestelt niets. Later, thuis op de bank, zoekt deze persoon naar “autobanden kopen” op Google. Omdat hij op zijn laptop én op zijn mobiel is ingelogd bij Google, weten we dat het om dezelfde persoon gaat. Dan wilt u toch niet dat de interesse van deze persoon wordt gewekt door de advertentie van een concurrent? Nee: deze persoon heeft in het verleden de intentie getoond koopvaardig te zijn en is weer op zoek naar een product dat u aanbiedt. Juist dán wilt u er weer staan. Volledig geautomatiseerd brengt Google dan een maximum bod uit dat 200% hoger ligt dan voor een “onbekende” zoeker.


En de privacy?

 • Google schrijft voor om enkel e-mail adressen te gebruiken die rechtstreeks door u zijn verzameld. Rechtstreeks wil zeggen: de informatie die u heeft verzameld via uw websites, apps, fysieke winkels of in andere situaties waarbij klanten hun gegevens rechtstreeks expliciet met u hebben gedeeld. Het inkopen van e-mail adressen om deze te gebruiken zonder expliciete toestemming van de eigenaar is dus niet aan te raden;
 • U dient gegevens versleuteld aan te leveren bij Google;
 • Een Doelgroepenlijst moet bestaan uit minimaal 1.000 e-mailadressen. Houd er dus rekening mee dat u een stuk meer adressen moet aanleveren, omdat niet bij elk adres een matchend Google-profiel gevonden kan worden (logt u zelf bijvoorbeeld bij Google in met uw werk e-mail?).
 • Nergens wordt verteld welk specifiek e-mail adres op welke advertentie heeft geklikt, of wat deze persoon hierna heeft gedaan. Er worden geen individuele gegevens weergegeven.

Wat kunnen wij voor u doen?

Wanneer u beschikt over minimaal 3.000 e-mail adressen van klanten/prospects, gaan wij graag met u om tafel om de juiste inzet hiervan te bepalen. We stellen hypotheses op over zoekgedrag, bepalen welke doelgroepen wel en niet belangrijk zijn, en stellen hiervoor campagnes samen of passen de bestaande campagnes doelgericht aan. Misschien heeft u wel goud in handen?