Hoe is het met uw linkprofiel? Google gaat er anders naar kijken

Bart Ensink, 5 februari 2016

Een belangrijke graadmeter voor een website om te scoren in Google is het linkprofiel. Vroeger (lees maximaal 5 jaar geleden) ging dit vooral om kwantiteit. Ofwel: hoe meer links hoe beter. Helaas trok dit ook veel mensen aan die trucs gingen toepassen en zo onnatuurlijk hoge posities haalden met hun website. Dat betekende in de praktijk met name heel veel links genereren. Anno 2016 speelt kwantiteit een secundaire rol. Primair wordt er gekeken naar sterke en relevante links. Kwaliteit van een linkprofiel staat voorop. De verwachtingen zijn dat Google deze lijn zal doortrekken.

Als kwantiteit van links in het verleden een rol heeft gespeeld in je zoekmachine marketing dan kun je hiervan de gevolgen al hebben ondervonden. In 2016 zal dit waarschijnlijk nog meer naar boven komen. Echter, ook als dit in het verleden niet tot je taken behoorde kan het nog steeds zijn dat je linkprofiel met de tijd vervuild is of onbedoeld teveel irrelevante of risicovolle links is gaan bevatten. Beide zullen met een verwachte Google update gevolgen hebben voor positionering in Google.

Google Penguin 2016

Google Penguin is een aanvulling op het algemene algoritme van Google dat sinds 2013 “Google Hummingbird” genoemd wordt. Google Penguin beoordeelt de kwaliteit van links tussen websites met als doel misbruik tegen te gaan. De voorspellingen van bronnen dichtbij Google geven aan dat er in het eerste kwartaal van 2016 een update komt die het beoordelen van linkprofielen door Google een stap verder zal brengen. Waar algemeen rekening mee gehouden wordt is dat de volgende Penguin update er voor zal zorgen dat Google’s algoritme realtime linkprofielen gaat beoordelen. Door de factor realtime kan een wijziging in een linkprofiel straks kan directe gevolgen hebben op posities in de zoekmachine.

Analyseer en detox voor een schoon linkprofiel

Om te zorgen dat de impact van een aankomende Penguin update van Google beperkt blijft of juist in je voordeel werkt, is het belangrijk je linkprofiel onder de loep te nemen en op te schonen. Je gaat op zoek naar (concentraties) irrelevante,  risicovolle, onnatuurlijke of op een 404 pagina inkomende links en deze moeten verwijderd of aangepast worden. In ieder geval kunnen deze afgewaardeerd worden via Google Search Console. (ook wel disavow-en genoemd).

Een schoon linkprofiel geeft een heldere basis en beperkt risico. Maar nog interessanter: dit kan je voordeel opleveren ten opzichte van concurrerende sites. Zijn die hier niet mee bezig of moet men beginnen na de update, dan zullen zij dalen waar jouw website blijft staan of stijgt.

Hoe werkt een Link Detox?

Bij een linkdetox wordt op algemeen niveau een analyse gemaakt van het linkprofiel van een website. Daarin worden op hoofdlijnen problemen aangeduid die verholpen moeten worden. Eventueel komen er ook kansen en aanbevelingen uit voort om goede en relevante links te scoren. Vervolgens wordt er gekeken of inkomende links op pagina’s op de website uitkomen die niet meer bestaan, zogenoemde 404 pagina’s. Hiermee is een eerste stap in verbetering gezet.

De belangrijke tweede stap is een diepgaande controle van alle inkomende links en van welke domeinen deze komen. Deze worden geanalyseerd en vergeleken met databases die informatie bevatten over deze domeinen. Op deze manier kunnen slechte of risicovolle links gevonden worden en wordt duidelijk wat sterke en relevante links zijn.

Met de analyses in handen kan vervolgens begonnen worden met schoonmaken. Dat betekent zoveel mogelijk links die niet gewenst zijn laten verwijderen of afwaarderen bij Google. Afhankelijk van de hoeveelheid links kan dit arbeidsintensief zijn. Het resultaat kan het echter meer dan waard zijn.

Opgeruimd! En dan?

Een schoon linkprofiel is een van de peilers van succesvolle SEO. Een sterke technische inrichting (bijvoorbeeld interne linkstructuur), alsmede rijke en goed geschreven content zijn de andere twee grootste peilers. Aanvullend zaken hierop zijn in toenemende mate een goede mobiele ervaring voor gebruikers, goede referenties van een bedrijf (bijv. reviews en social), een snelle website en een veilige website (https).

Een website met een schoon linkprofiel biedt een basis om na te gaan denken over strategieën die op continue basis relevante en sterke links oplevert. Dit kan o.a. nauw verbonden zijn met content marketing, content beheer en social media inzet. De touchpoints van het beleid van Google goed bespelen zal op lange termijn zijn vruchten afwerpen.

Google gaat met deze vorderingen door op de weg die op gebruikers van de zoekmachine is gericht. Websites die goed aangeschreven staan (linkprofiel, reviews, social), een goede ervaring bieden (mobiel, snelheid, goede usability) en gebruikers interessante content aanbieden zullen winnen. Onder water geldt dit ook voor SEA (search engine advertising, ofwel Google AdWords).

Het kan lonen uw marketeer, uw adviseur of bureau een audit te laten doen op uw website ten aanzien van SEO en uw linkprofiel anno 2016. Ook Gladior kan daarbij helpen. De ontwikkelingen gaan snel en het tijdperk van de (snelle) trucs is echt voorbij in zoekmachine marketing.

5 jaar aan veranderingen in Google

Een tijdlijn van de meest relevante updates en veranderingen in Google over de afgelopen 5 jaar. Welke Google hebben gemaakt tot wat we nu kennen.