Google gaat meer zoekopdrachten versleutelen

Gladior, 4 oktober 2013

Google heeft vorige week aangekondigd dat ze voortaan alle zoekopdrachten versleutelen en dus niet meer doorsturen naar websitestatistieken pakketten (bijv. Google Analytics). Dat gebeurde tot op zekere hoogte al vanuit een aantal browsers en bij zoekopdrachten die door ingelogde gebruikers werden ingevoerd. Vanaf nu is het zoekverkeer dus volledig beveiligd. Google zegt dit te gaan doen om de privacy van de gebruikers te waarborgen. Maar er wordt ook gezegd dat Google dit zou doen om de AdWords verkoop te stimuleren.

SEO-wereld in rep en roer

Het nadeel van deze wijziging is dat dit webmasters steeds minder goed kunnen zien welke bezoekers via de organische zoekresultaten naar aanleiding van een bepaalde zoekopdracht op de website binnenkomen. Tenzij je gebruik maakt van betaalde campagnes bij Google AdWords, want dan is dit zoekverkeer per zoekterm wel eenvoudig te herleiden. Het zijn de SEO-activiteiten die hierdoor worden geraakt. Vorige week kon de marketeer nog zien via welke zoekopdrachten internetters de weg naar de site vonden. Door de secure versleuteling valt die informatiebron weg. Voorlopig gelden deze maatregelen van Google nog alleen voor google.com, maar de verwachting is dat ze dit ook gaan doen bij google.nl.

not-provided-zoekwoordWat nu?

Er zijn nog steeds meer dan genoeg indicatoren beschikbaar, waarmee je het meetbare effect van de online marketinginspanningen kan aantonen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de toename en kwaliteit van het verkeer op de bestemmingspagina’s binnen de website, de ingezette verkeersbronnen en de toename van het verkeer op de website over een langere periode (sinds het begin van de online marketing inspanningen). Het is ook mogelijk om trends in de gebruikte zoektermen te achterhalen via de Google Webmaster Tools. Als je gebruik maakt van een Google AdWords campagne kun je in ieder geval de gebruikte zoektermen achterhalen in Analytics. Verder is de zoektermdata van andere zoekmachines, zoals Bing of Yahoo, nog wel openbaar.

Deze wijziging in Google biedt veel kansen voor online marketeers om zichzelf te onderscheiden. Bedrijven hebben juist de expertise van online marketeers nodig om het internet als succesvol marketinginstrument in te zetten en om hiermee een goed rendement te behalen op langer termijn. Het blijft belangrijk om een goed opgebouwde website met een relevante content te hebben en kijk vooral naar hoe online marketing bijdraagt aan de doelen van de organisatie waarvoor je werkt.

5 jaar aan veranderingen in Google

Een tijdlijn van de meest relevante updates en veranderingen in Google over de afgelopen 5 jaar. Welke Google hebben gemaakt tot wat we nu kennen.