Google gaat voorrang geven aan websites met HTTPS

Bart Ensink, 22 december 2015

Google heeft afgelopen week een belangrijke update over HTTPS aangekondigd. In het kort komt het erop neer dat Google het internet veiliger wil maken en de voorkeur gaat geven aan websites die met HTTPS (een SSL certificaat) een beveiligde communicatie hebben ingericht tussen de gebruiker van de website en de website zelf.

Wat betekent dit voor zoekmachine optimalisatie?

In 2014 maakte Google bekend dat ze HTTPS als een ranking factor gingen gebruiken. Dit is de volgende stap, waarmee HTTPS voorrang zal krijgen. Ofwel: het wordt belangrijker. Google zal nu eerst gaan kijken of er HTTPS is en dat voorrang geven bij het indexeren van een website.

Wat kun je doen om hiervan te profiteren?

Kort samengevat moet iedere website eigenaar gaan nadenken of ze HTTPS willen implementeren. Het inrichten van HTTPS, zeker met zoekmachine optimalisatie in het achterhoofd, is in de praktijk niet altijd een korte en simpele handeling. Is een website goed op orde, dan hoeft het niet veel moeite te kosten. Het is echter erg belangrijk om volledig te zijn. Een paar zaken zijn belangrijk om goed in de gaten te houden:

  • De website moet standaard op HTTPS draaien. Bezoekers moeten altijd op de HTTPS versie uitkomen. Dit vereist het aanbrengen van de juiste re-directs. (soms heeft een website beide protocollen, dat is niet aan te bevelen)
  • Bij een overgang naar HTTPS moeten alle URLs van de website worden geredirect naar de nieuwe HTTPS URL. Ook in de navigatie en alle interne links moet HTTPS de standaard worden. Hiervoor zijn vele scenario’s denkbaar, afhankelijk van CMS en opbouw van de website.
  • Alle afbeeldingen of ingeladen scripts moeten, in de regel, ook een nieuwe URL krijgen. (met HTTPS)
  • Het inrichten van een HSTS header op de server van de website
  • De juiste wijzigingen doorvoeren in Google Search Console en Analytics
  • Gebruikt een website slechts gedeeltelijk HTTPS, dan is het zaak goed te controleren hoe en waar. Met deze wijziging kan dit onverwachte resultaten gaan betekenen.

Een webbouwer kan vaak veel werk uit handen nemen en geautomatiseerd uitvoeren. Controle en testen van deze wijzigingen is echter wel erg belangrijk, bijvoorbeeld door een SEO expert. Bovendien moet e.e.a. goed bij Google bekend gemaakt worden. Met Search Console biedt Google hier mogelijkheden voor.

Het niet goed inrichten van een website kan er voor zorgen dat Google de website niet volledig of goed begrijpt. Dat kan gevolgen hebben voor SEO (en zelfs AdWords). Heeft een concurrerende site bijvoorbeeld wel alles goed ingericht en begrijpt Google deze beter, dan is het in de toekomt logisch dat deze voorrang krijgt.

Meer voordelen van HTTPS

Het gebruik van HTTPS biedt meer voordelen dan alleen een plusje bij Google:

  • Een veilige website kan ook als argument naar bezoekers gebruikt worden. Denken aan de veiligheid van bezoekers is met de groeiende bekendheid van cyber crime een goed argument naar bezoekers.
  • De kans op (onverwachte) hacks, injecties of exploits neemt ook iets af door het gebruik van HTTPS. (hier spelen ook andere factoren natuurlijk een rol, zoals bijvoorbeeld een up to date CMS en goede beveiliging door de hostingpartij)

Een veilige website is steeds belangrijker, voor bezoekers van een website en in toenemende mate ook voor Google.