Google maakt gesproken zoekopdrachten mogelijk

Gladior, 4 november 2010

Door middel van gesproken opdrachten zoeken bij Google

Wie met zijn mobiele telefoon iets wil opzoeken in Google kan dat voortaan een stuk sneller doen dankzij de introductie van Voice Search. Mobiele bellers met iPhones en Androidtoestellen kunnen hun zoekopdrachten sinds begin deze maand inspreken in plaats van intypen.

Spreken is de meest natuurlijke en ook snelste manier om een mobiele telefoon te bedienen. In Amerika wordt al een kwart van de zoekopdrachten via Andriod gesproken gedaan.

Om de dienst ook in Nederland te introduceren heeft Google maar liefst vijfhonderd Nederlandse sprekers gevraagd om de opdrachten in te spreken. Iedere spreker heeft er vijfhonderd ingesproken, waardoor er in totaal 250.000 zoekopdrachten herkend worden door Voice Search.

Verbeterpunten

De dienst lijkt ook in Nederland een succes te worden. Echter verwacht Google dat Voice Search de eerste weken nog niet optimaal werkt. Die ervaring deed Google namelijk al op met de Engelse versie. In een korte periode na de lancering verbeterde Google de dienst aanzienlijk. In Nederland lijkt het erop dat niet de lengte van de zoekopdrachten, maar de verschillende accenten het probleem zijn. Google verwacht dit probleem, na gebruikersinput, snel op te kunnen lossen.

Sms’en met je stem

Naast Voice Search werkt Google hard aan het introduceren van Voice Actions, waarmee gebruikers via spraak opdrachten kunnen geven aan het systeem op hun telefoon. Voice Actions wordt binnenkort ook in Nederland verwacht. Met Voice Actions kunnen gebruikers bijvoorbeeld een sms sturen door dit uit te spreken.