Google past SSL protocol toe op zoekmachine

Gladior online marketing, 27 oktober 2011

Google gaat zoekopdrachten beveiligen met het SSL protocol.
Het internet groeit en wordt steeds persoonlijker. Google springt hierop in en gaat daarom zoekopdrachten beveiligen met het SSL protocol. Een wijziging als deze heeft vooral effect op de SEO tak. We bespreken in dit artikel de belangrijke veranderingen.

SSL

Secure Sockets Layer (SSL) is een encryptie protocol dat informatie volgens een bepaald algoritme versleuteld. Door dit protocol wordt de authenticiteit tussen de gebruiker en server gecontroleerd. De informatie die tussen twee computers wordt verstuurd is dus niet te lezen zonder de sleutel te kennen van het algoritme. Daardoor kunnen gebruikers in de praktijk veilig gebruik maken van het internet zonder dat ze bang hoeven te zijn dat de gegevens te lezen zijn door een kwaadwillende.

Google

De gebruiker staat bij Google centraal en daarom proberen zij naar eigen zeggen het internet veiliger te maken. Het internet wordt natuurlijk voor veel persoonlijke motieven gebruikt. De e-mailservice Gmail, dat onderdeel is van Google, is in januari 2010 al volledig ingericht op het SSL protocol. Nu is de zoekmachine aan de beurt. In navolging van Google implementeren steeds meer prominente bedrijven SSL om de veiligheid van de bezoeker te waarborgen. Echter heeft SSL ook een aantal nadelen voor de SEO industrie.

Verandering

SSL zorgt ervoor dat de zoektermen die bezoekers gebruiken via organische resultaten niet meer zichtbaar zijn in Analytics. Met de Google Webmaster Tools kan er nog wel een lijst van de 1000 meest gebruikte zoektermen van de laatste 30 dagen gegenereerd worden. De zoektermen van bezoekers die via een AdWords campagne binnenkomen zijn nog wel inzichtelijk. Zodoende blijft het voor adverteerders mogelijk om de effectiviteit van een campagne te blijven meten.

Conclusie

Google heeft zich als doel gesteld om het internet veiliger te maken en probeert deze visie te verspreiden. Zij adviseren, en stellen informatie beschikbaar over het gebruik van SSL. Het werken met persoonlijke gegevens rechtvaardigt deze gedachtegang. Google ziet de ontwikkeling van beveiligd zoeken echter nog maar als de eerste stappen naar een veiliger internet.