Google: stop met Flash content!

Kai-Arne Carras, 24 augustus 2015

Het zat er al even aan te komen: Google heeft officieel aangekondigd dat Flash per 1 september 2015 niet langer ondersteund zal worden in Google Chrome (46% van de internetgebruikers). Op dit moment wordt nog veel online content zoals video’s, online games, advertenties, graphics en animaties afgespeeld met gebruik van deze plug-in. Deze maatregel zal niet alleen van invloed zijn op uw persoonlijke ervaring online, maar ook voor de statistieken van uw advertenties in (bijvoorbeeld) het Google Display Netwerk. Lees snel verder om te leren wat Adobe Flash Player is, wat er gaat veranderen en waarom u(w designbureau) ook over zal gaan stappen naar HTML5.

Samenvatting

Google AdWords stopt met het uitserveren van Flash-advertenties. Dit betekent dat u alle huidige Flash-advertenties moet (laten) omzetten naar HTML5. Sommige advertenties kunnen in de AdWords live-omgeving worden omgezet, anderen met behulp van een “converter tool”, zoals Swiffy. In de toekomst dient u uw designer of online marketing-partij erop te wijzen dat de advertenties in HTML5 gebouwd dienen te worden.

Navigeer snel naar:


Wat is Adobe Flash Player?

flash-errorAdobe Flash is een plugin die in browsers wordt geïnstalleerd, al hebben veel moderne browsers Flash al standaard geïmplementeerd. De plugin is ontwikkeld door Adobe, de softwaregigant die ook bijvoorbeeld Photoshop (fotobewerkingsoftware), Acrobat Reader (.PDF lezer) en Illustrator (ontwerpsoftware) maakt.

Flash werd vooral in de begindagen van het internet gebruikt, omdat het toen nog moeilijk was bewegende animaties op websites te maken. Daarvoor was Flash dé oplossing: Het was makkelijk te gebruiken omdat het zo’n licht programma was, en het was makkelijk om er animaties mee te maken als ontwikkelaar.

Tegenwoordig is Flash een stuk minder relevant. Door nieuwe technologieën als HTML5 is het veel makkelijker om animaties te maken. Daarnaast zijn PC’s en browsers tegenwoordig zo krachtig dat iedere computer daarmee om kan gaan. Ook staat Flash bekend als een accu-onvriendelijke technologie met her en der wat beveiligingsproblemen. Bekende websites die nu nog gebruik maken van Flash-content zijn bijvoorbeeld Dumpert, de Speld, Nu.nl en de Telegraaf. Youtube maakt uiteraard al wel gebruik van de ‘nieuwe’ standaard HTML5.

Wat verandert er nu?

In juni van dit jaar kondigde Google al aan dat – in samenwerking met Adobe – niet-centrale content intelligent gepauzeerd zou worden. Dit hield in dat content (zoals advertenties) in Flash die niet centraal staat op webpagina’s gepauzeerd werd en enkel op aanvraag van de bezoeker afspeelde. Dit zou een positief effect hebben op de accuduur van het apparaat en op de veiligheid hiervan. Google heeft echter aangekondigd dat per 1 september alle Flash-content automatisch geblokkeerd zal worden door de browser. Dit overigens in navolging van Mozilla Firefox (nog eens 13,2% van de internetgebruikers).

Wat heeft dit voor invloed?


flash-error-googleVoor u persoonlijk
zullen deze maatregelen van invloed zijn wanneer u gebruik maakt van Google Chrome of Mozilla Firefox (Apple blokkeerde al langer Flash). Een aantal zeer grote websites maakt nog gebruik van Flash-content om bijvoorbeeld video’s af te spelen. Deze zullen niet meer zomaar werken, tenzij u een work-around activeert om toch gebruik te maken van de onveilige Flash plug-in. Op den duur zullen de maatregelen tot gevolg hebben dat pagina’s sneller laden, veiliger zijn en dat de accuduur van uw device wordt verlengd.

Voor uw beeldadvertenties zullen de maatregelen twee belangrijke consequenties hebben:

  • Google AdWords stopt met het uitserveren van Flash-advertenties. Dit betekent dat u alle huidige Flash-advertenties moet (laten) omzetten naar HTML5 (of naar .gif). Sommige advertenties kunnen in de AdWords live-omgeving worden omgezet, anderen met behulp van een “converter tool”, zoals Swiffy. In de toekomst dient u uw designer of online marketing-partij erop te wijzen dat de advertenties in HTML5 gebouwd dienen te worden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Google Web Designer;
  • Beeldadvertenties (vanuit 3e partijen) zullen significant minder vaak worden vertoond, en zullen lagere click-through-rates (CTR) vertonen;

Voordelen van content in HTML5

Wat zijn voor u als gebruiker en als eigenaar van een website/webshop voordelen van het (laten) maken van video- of animatie content in HTML?

html5

  • Betere click-through-rate (CTR) dan Flash (zeker na 1 september)
  • Het is indexeerbaar door crawlers, dus is te optimaliseren voor SEO
  • Het is veiliger
  • In de meeste gevallen is het sneller te laden en minder belastend voor uw accu, of die van uw prospect
  • HTML5 werkt ook op mobiele apparaten (& Apple-producten)

Controleer op de website van Adobe of uw PC & browser nog steeds gebruik maken van Adobe Flash Player, en vraag uw designer (of uw Online Marketing Consultant) of uw beeldadvertenties al zijn omgezet naar HTML5! De vereisten waaraan de banners moeten voldoen, vindt u op Google Support.