Handige tips voor het optimaliseren van je website

Gladior, 25 april 2013

Net als met een voorjaarsschoonmaak in je huis, is het ook wel eens nodig om zo nu en dan je website goed door te lopen. Op SEOMOZ staat een handige blogpost waarin diverse tips worden gegeven die je helpen om je website wat op te schonen en de vindbaarheid te verbeteren. Hieronder vind je een overzicht van de tips die in dat artikel worden gegeven.

On-page verbeteringen:


Auteurschap
Een zeer belangrijke SEO factor is de Author tag in snippetAuthor tag. Nu Google+ een steeds belangrijkere rol gaat spelen, wordt het definiëren van auteurs erg belangrijk. Voor Google is dit een manier om te zien wie welke pagina heeft geschreven en in hoeverre deze persoon autoriteit heeft. Het helpt niet alleen bij de vindbaarheid van je website, ook helpt het bij de conversie. Zoekresultaten waarbij de Auteurs zichtbaar zijn, krijgen naar schatting 120% meer klikken.

Google +1 knop
Plus één knopOm door te gaan op Google+; het biedt meerwaarde om ook een +1 knop op elke pagina van je website te plaatsen. Google gebruikt deze informatie bij het bepalen van de rangschikking van zoekresultaten.

Meta informatie
Zorg dat je de metadata van iedere pagina netjes invult. Als je bijvoorbeeld WordPress gebruikt, zoals wij met deze website hebben gedaan. Kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de WordPress SEO plugin van Yoast. Het helpt je website beter indexeerbaar te maken voor zoekmachines en het maakt delen in de social media eenvoudiger.

Snelheid van je website
Met de Google Speed Test  kun je testen of je website een beetjeRunning man - site speed snel laadt. Een snellere website geeft je een voordeel bij de rangschikking in de zoekresultaten en werkt positief voor de gebruikerservaring. De Speed Test geeft je meteen een aantal tips welke onderdelen je het beste kan aanpakken om de snelheid van je website te verbeteren.


Links controleren
Pagina niet beschikbaar voorbeeldPagina’s die niet bestaan zijn zeer vervelend. We kennen allemaal wel de foutmelding met ongeveer de volgende strekking: “404, pagina niet beschikbaar”. Hier kun je bezoekers door verliezen. Wanneer je inlogt in de Google Webmaster Tools, kun je achterhalen welke pagina’s binnen je site niet worden gevonden.

Je kan deze links herstellen door nieuwe pagina’s aan te maken en op de juiste plek te zetten (de plek van de niet gevonden url) of je maakt 301 redirects aan in het cms van je website, zodat de foutieve links automatisch doorverwijzen naar de juiste webpagina.

Geïndexeerde pagina’s
Worden alle pagina’s  binnen je website wel geïndexeerd? Er zijn verschillende manieren om dit te achterhalen. Je kan bijvoorbeeld in Google zoeken naar “site:www.jewebsite.nl”. De zoekmachine toont vervolgens alle pagina’s binnen je website die zijn geïndexeerd. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de Google Webmaster Tools. Hier kun je dezelfde informatie inzien. Het is belangrijk om na te gaan dat er geen belangrijke pagina’s binnen je website worden uitgesloten van opname in de index.

Gebruikerservaring
Je wilt natuurlijk dat bezoekers op je website blijven en door de andere pagina’s bladeren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gerelateerde onderwerpen naast je content te tonen of door een heldere navigatie te gebruiken, waardoor gebruikers uitgenodigd worden om meer pagina’s binnen je website te bekijken.

Meer tips

Het artikel van SEOMOZ geeft nog meer tips om op je website een voorjaarsschoonmaak te houden. We hopen dat je met bovenstaande selectie van tips al een heel eind komt. Het belangrijkste is om je website netjes en snel te houden, leuke en interessante content te plaatsen en vooral je content ook te delen.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze tips en wil je zelf aan de slag? Neem dan contact met ons op!