Nog maar 90 dagen tot Kerst! Start nu met de voorbereiding.

Laura Blauw, 26 september 2018

Verover de Retail Peak!

Zo klonk de slogan van de twee trainingen die wij in september mochten volgen als Premier Partner van Google. En eerlijk is eerlijk.. wie houdt er nu niet van kerst? Voor ons kan het niet vroeg genoeg komen, en daarom zijn we afgereisd naar Amsterdam om ons volledig onder te dompelen in campagnes voor de feestdagen.

Waarom nu al, vraag je je wellicht af. Er is sprake van een data-driven transformatie op het gebied van retail. Waar andere branches, zoals de reisbranche deze al gehad hebben, staat retail nu net op het punt om over te gaan op data-driven marketing. Digitaal biedt niet alleen kansen voor detailhandelaren om nieuwe klanten te werven, maar ook kun je hierdoor je beter in je bestaande klanten inleven. Bovendien is het hierdoor ook mogelijk om de motivatie van je werknemers te verbeteren door inzage te geven in de opbrengsten van hun efforts. Bijkomend effect is dat je hierdoor kostenbesparend kunt gaan werken. Al deze zaken hebben een positieve invloed op zowel je omzet als marges. Speel je hier dus net voor de feestdagen éxtra goed op in, dan is de kans groot dat je hier veel profijt van hebt. Zo wordt er voorspeld dat 90% van de offline aankopen beïnvloed worden door online. 

Ook in Nederland

Black Friday is vooral een Amerikaans fenomeen, zou je wellicht denken. Niets is minder waar! Ten opzichte van 2016 is het aantal zoekopdrachten naar Black Friday met 100% gestegen. Er wordt zelfs meer naar Black Friday gezocht, dan naar Sinterklaas of Kerst. Het is dus zaak om nu je campagnes en zaken als voorraad op orde te hebben, zodat je klaar bent om aan deze vraag te voldoen. Doe je niet mee met een Black Friday deal, dan laat je zeker een grote kans liggen!

Nederland staat in de top 5 als het gaat om gebruik van internet, internet snelheid, integratie van digitale technologieën en overheidsvoorzieningen die digitaal beschikbaar zijn. Daarnaast zijn we ook groot fan van de feestdagen (wie niet?).

Tot aan eerste Kerstdag was meer dan 29% van alle muziek in Nederland die gestreamd werd gerelateerd aan Kerst. Daarmee staan we in de top 10 van landen wereldwijd die het meest kerstmuziek streamen.

Hoe pak ik dat aan?

Dit is vast één van de vragen die nu bij je opkomt. Hiervoor is het essentieel dat je weet wat je consumenten willen.

Consumenten anno 2018 zijn erg nieuwsgierig. Ze willen graag geadviseerd worden, en dit hoeft niet per se face-to-face te zijn. Als een chatbot dit advies ook perfect kan geven, dan vinden zij dit geen enkel probleem. Als het maar aan hun hoge eisen kan voldoen, zoals persoonlijke relevantie. Ruim twee derde van de smartphone shoppers gaf aan uiteindelijk bij een andere webshop te kopen dan ze oorspronkelijk gedacht hadden, omdat deze webshop betere informatie verschafte. Tot slot gaat het tijdens de feestdagen niet alleen maar over wie er het beste mee kan zingen met Wham! Ruim twee derde van de mensen geeft aan de feestdagen als stressvol te ervaren. Onzekerheid over of de cadeaus wel op tijd geleverd worden speelt daarbij een grote rol.

Tijdens de feestdagen wordt er online veel gekocht. Het overgrote deel van de online shoppers staat open voor nieuwe verkopers tijdens deze hectische tijd van cadeaus zoeken. En niet onbelangrijk: mensen zijn op zoek naar dat ene cadeau, het maakt hen niet per se uit of ze die bij jou kopen. Het is dus zaak om jezelf als interessant te positioneren voor deze nieuwe potentiële klanten.

Google Shopping inzetten

Zet je nog geen Google Shopping in? Start er dan direct mee! Voor veel webshops is dit één van de winstgevende kanalen die Google aanbiedt. Afgelopen jaar is het aantal klikken binnen dit kanaal met bijna 50% gestegen, bijna drie keer zo veel als de klikken op reguliere advertenties.

Met Google Shopping stuur je al je producten naar Google, en wordt je product met afbeelding, relevante titel en (sale) prijs getoond. Dit is voor potentiële kopers erg aantrekkelijk, ze weten immers al waar ze aan toe zijn qua prijs en product voordat ze klikken. Ook zien ze al of je gratis verzending aanbiedt of niet. Allemaal onderdelen voor een succesvolle formule waarmee je koopgerichte bezoekers naar je website leidt!

Smart Shopping

Eén van de nieuwe functionaliteiten van Google is Smart Shopping. Deze nieuwe campagne instelling combineert Google Shopping met remarketing advertenties. Jij levert de feed aan in je Merchant Center, je maakt banners tijdens de set-up van de campagne en Google neemt het verder over van je. Op basis van jouw business doelstellingen (geïmporteerde conversies) en machine learning worden Shopping advertenties gecombineerd met Remarketing om kopers te bereiken in zowel het zoeknetwerk, als het Display Netwerk, op YouTube en op Gmail.

DSA campagnes

Een andere manier om een graantje mee te pikken door de vele vragen die rond de kerstperiode gesteld worden, is door middel van het inzetten van dynamische zoekadvertenties. Door middel van deze campagnes is het mogelijk om je advertenties op maat aan je doelgroep op te leveren. Of ze nu op zoek zijn naar dat ene speciale horloge, of nog algemener zoeken naar het merk, Google zal de zoekopdrachten matchen met jouw website en ze persoonlijke advertenties leveren. Hiermee weet je zeker dat je alle potentiële zoekers naar jouw producten opvangt en vergroot je je kans op online verkopen.

Klaar voor de feestdagen?

Wij hebben onze foute kersttrui nog net niet aangetrokken, maar kunnen niet wachten tot het zo ver is! Wil je dit jaar echt alles uit de feestdagen halen? Zorg dan dat je bovenstaande punten allemaal meeneemt in de opzet van je campagnes: voldoe aan de eisen van je klanten, breid je campagnes uit en zorg er vooral voor dat je genoeg voorraad hebt en dit tijdig kunt versturen.

Of misschien ben je niet zo gek op kerst (Bah Humbug) en wil je dit maar al te graag aan iemand anders overlaten? Neem dan vooral contact op met een van onze kerst-georiënteerde consultants op 053 – 850 70 90 of mail naar info@gladior.com.