Social media in het Nederlandse bedrijfsleven

Gladior, 22 december 2011

De adoptie van social media in het Nederlandse bedrijfsleven. Welke kanalen zijn populair en wordt er gebruik gemaakt van een echte strategie?
Pondres, een organisatie actief in datagedreven marketing, heeft een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van social media in het Nederlandse bedrijfsleven. Daarbij hebben ze 617 bedrijven ondervraagd, van klein naar groot.

 

Inzet social media

Van de 617 ondervraagde bedrijven claimt 65.6% social media in te zetten. De doelen die zij daarmee willen realiseren lopen uiteen maar PR en imago verbetering zijn de belangrijkste redenen voor de inzet van social media. Van de respondenten geeft 78% aan de inzet van social media ‘belangrijk’ tot ‘zeer belangrijk’ te vinden.

 

Groot versus klein

Van de ondervraagde bedrijven vallen er 417 onder klein, 103 bedrijven onder middelgroot en 97 onder grote bedrijven. Social media wordt vaker ingezet door grote bedrijven, namelijk: 83.5% van de ondervraagde grote  bedrijven zet social media in ten opzichte van 75.7% van de middelgrote bedrijven en 59% van de kleine bedrijven.

 

Kanalen

Twitter is onder de consumenten het minst gebruikte kanaal in vergelijking met Facebook, Twitter, Linkedin en Hyves. Echter is Twitter onder bedrijven met 81% het nummer 1 kanaal voor het gebruik van social media. In het kielzog van Twitter volgen Facebook en Linkedin met 78.6% en 74.9%.

 

Social media strategie

Van de ondervraagde bedrijven geeft 23.1% aan, met zekerheid, een social media strategie te gebruiken. Pondres heeft Strategie gedefinieerd als: “het bepalen van doelstellingen ten behoeve van de uitvoering van social media”.  Van de bedrijven die social media inzetten meet ongeveer de helft de resultaten van de activiteiten. Een opmerkelijk gegeven: grote bedrijven zien zichzelf eerder als onervaren (37.7%) in het gebruik van social media als kleine bedrijven (17.7%).

 

Geen social media

Voor de bedrijven die geen social media inzetten (34.4%) zijn de belangrijkste redenen: geen behoefte, geen budget en geen kennis. Daarnaast wordt er aangegeven dat er geen tijd is vrijgemaakt voor social media activiteiten.

Emerce E-commerce Live! 2018

Gladior was op woensdag 30 mei aanwezig bij Emerce E-commerce Live! Lees hier meer over de interessante sessies die we gevolgd hebben, de trends die we de komende jaren kunnen verwachten én hoe jij je webshop een boost kunt geven.

The Next Web 2018: wat moet je weten?

Gladior | Online Marketing, 2 juni 2018   Meet the future! The Next Web (TNW) is één van de grootste tech congressen op de wereld en vind jaarlijks plaats in Amsterdam. Het is een event waar de toekomst van digital en tech centraal staat. Daar hoort marketing zeker...

6 mythes rondom chatbots anno 2018

Mycke en Larissa waren aanwezig op de allereerste editie van de chatbot conference. Een zeer interessante dag vol ervaren sprekers en innovatieve cases. Eén ding is duidelijk, chatbots are here to stay. Lees meer over de mythes en innovaties rondom chatbots!