The Next Web 2018: wat is de toekomst in digital en tech?

Gladior | Online Marketing, 2 juni 2018

 

Meet the future!

The Next Web (TNW) is één van de grootste tech congressen op de wereld en vind jaarlijks plaats in Amsterdam. Het is een event waar de toekomst van digital en tech centraal staat. Daar hoort marketing zeker toe, maar denk ook aan Ai, blockchain, nieuwe markten, ecommerce, start-ups en zelfs het dagelijkse leven. Want digital is overal.
Gladior was erbij in Amsterdam. In dit artikel lees je kort de belangrijkste take aways en kun je talks bekijken die wij erg interessant vonden.

Connectiviteit

Echte connectiviteit met je fans en klanten is essentieel. Conversaties (lees: echte relaties) zijn al belangrijk en worden nog belangrijker. Het is belangrijk dat mensen vlug en gemakkelijk met je in contact kunnen komen. Daarvoor moeten ze je wel kennen of kunnen vinden uiteraard, maar wees zeer open hierin. Met de komst van 5G in de toekomst zal hardware en netwerk snelheid geen enkel probleem meer zijn. De huidige opkomst van voice speelt ook een rol: ben jij niet degene die de vraag beantwoordt, ziet men je dan uberhaupt nog wel?
Bedrijven en merken kunnen zich niet meer verstoppen, ook niet per ongeluk. Chat op een website, chatbot, sms services, etc. Maximaal bereikbaar zijn voor klanten op elk moment is belangrijk. Dat betekent niet persé om 3 uur ’s nachts de telefoon op nemen, maar een machine of chatbot kan dat wel. Een slimme website of app die terugpraat ook. Of zorgt dat je z.s.m. met een mens in contact komt. Uiteraard op mobiel, want de wereld is mobiel.
Een mooi voorbeeld kwam van Ryan Leslie die superphone.io heeft opgericht. Een hele ander benadering om met je volgers en fans om te gaan die veel directer  en warmer is dan social media. Om het zelf te ervaren ga naar textryan.com.

 

De toekomst van marketing heeft in snel toenemende mate met dit punt te maken: wees waar je klanten zijn en voeg daar waarde toe. Ga niet alleen wachten tot ze naar je site of app komen. Creativiteit hierin is nodig, die hand in hand gaat met je imago en bekendheid bij jouw doelgroep. Dat geldt voor een Enterprise, maar ook de bakker op de hoek.

Ai en Machine Learning

Verandering wordt ook ingegeven door de enorme snelheid die machine learning en Ai nu aan het maken is. Laat helder zijn dat we nog aan het begin zijn en dat er al 10 jaar werk in zit. Maar juist daardoor gaan we nu heel snel het potentieel zien en ervaren. In positieve en negatieve zin. Veel handwerk zal geautomatiseerd worden en beroepen zullen verdwijnen of radicaal veranderen. Studies komen ter discussie te staan.  Bijvoorbeeld advocaten, doktoren, makelaars, maar zeker ook marketeers zullen dit nu en in de komende jaren al ervaren.
Alles wordt data en daar kun je dan iets mee doen, dat staat centraal. Bijvoorbeeld bewegingen die mensen maken door een kantoor. Met die data verbeter je het klimaat en werkomgeving. Of bewegingen van fietsers in een stad. De Intelligentie zit ook in image en video recognition. Herken mensen, objecten, voorwerpen en situaties met iets als met Amazon deeplens en maak het actionable. Dit is geen toekomstpraat meer, het gebeurt allemaal nu al.
De snelheid zit er nu echt in en dat zal nog sneller gaan. Realiseer je ook dat je met veel apps, shops en tech al gebruik maakt van machine learning en Ai zonder dat je hebt door hebt. (Dat geldt al voor 63% van de mensen)
Kevin Kelly van Wired gaf een mooie kijk naar de toekomst, waarin we de 3e fase van het internet in gaan.

 

Ook David Rose had een mooie presentatie met veel praktische voorbeelden over wat de toekomst van dingen zien gaat brengen. Image en video zijn ook data en dat biedt prachtige kansen:

 

 

Om in marketing te kunnen profiteren van deze ontwikkelingen is en wordt het erg belangrijk om te weten wie je klanten zijn, wat ze willen, waar ze zijn, welke vragen ze hebben, wat op welk moment belangrijk is, wat ze met je willen delen, etc. Je kunt zelf ook veel data verzamelen natuurlijk. Dat hoeven geen persoonsgegevens te zijn, het kan bijvoorbeeld zijn: hoe lang blijven mensen in je winkel en hoe bewegen ze zich door een winkel? Of volg je vrachtwagens of wagenpark op de weg, herhaalaankopen en bezoeken van webshop klanten, etc. Van alles valt data te achterhalen waar algoritmes je intelligentie uit kunnen geven.  Ook in IT zullen we zien dat de volgende golf van automatisering hierdoor echt zaken zal veranderen en versnellen. Een grote uitdaging om data goed te verzamelen en met data echt iets te doen en intelligentie te creëren die een bedrijf en klanten verder helpen.
Het is geen pionieren meer! Een mooi overzicht van marketing intelligence software en tools vind je hier: http://www.shivonzilis.com/machineintelligence.

Voice

TNW gaat over de toekomst. Voice is de toekomst, vanuit alle hoeken werd dit bevestigd. Het is er al en gaat echt groeien, de techniek is er en de vooruitgang gaat snel. Het is voor elk merk belangrijk om er mee te gaan experimenteren. Maar vooral: hoe verandert dit hoe mensen bij je bedrijf of merk komen? Bijvoorbeeld zoekgedrag is anders als het al pratende gaat, dan dat dat via een zoekmachine op internet gaat. Dit vereist een goed begrip van de problemen, uitdagingen, vragen en wensen van doelgroepen. Dus: zet projecten op, probeer uit, weet wat werkt en wat niet. Ga ervoor, voor je het weet ben je te laat. Met voice kan er vaak maar 1 antwoord gegeven worden, niet een pagina vol met resultaten.

Ecommerce & retail = data en beleving

Retail en ecommerce zijn steeds meer 1. Zaken als beleving, engagement, snelheid en gemak spelen een grote rol. We zien nu al dat winkels die iets nieuws te bieden hebben, waar wat te beleven valt, wat bijna een dagje uit is, veel aandacht krijgen. De traditionele winkels vallen om of hebben het moeilijk. Dit is onomkeerbaar.
Om te leren wat de toekomst in retail en ecommerce is, moeten we de andere kant op kijken. Naar China. (zie ook kop hieronder). In China openen winkels die als prioriteit service en beleving hebben, met toepassing van slimme nieuwe techniek. Bijvoorbeeld de winkels van Alibaba. In China openen winkels met duizenden per dag! Bijvoorbeeld JD opent er 1000 per dag. (ja, duizend pér dag) Maar er komen ook slimme winkels, die niet eens meer personeel hebben en superslim zijn. Bijvoorbeeld Bingobox, video hier .
Een aantal talks zijn zeer de moeite waard om te bekijken. Bijvoorbeeld Jonna Fassbender die goed liet zien hoe het in fashion zit met retail en de toekomst.

 

Een aanrader is ook de andere talks te bekijken om een idee te krijgen van de toekomst van Retail en ecommerce. Je vindt ze allemaal hier.

 

Kijk naar China 
Kijk niet naar Amerika om de toekomst te zien. Kijk naar China. In vele opzichten zijn ze daar al veel verder. Voor elke startup hier, zijn er daar 50 met hetzelfde idee bezig. En ze werken veel meer en harder volgens het 9-9-6 principe. Van 9 tot 21, 6 dagen per week.

 

Connectiviteit, payments, mobiel gebruik, in alles loopt China voor. Het is dus ook te laat om daar naar toe te gaan, de truc is Chinezen hier te helpen om op de markt te komen. (Alleen nog wel even Chinees leren.)

 

Ray Chan van 9Gag had hier een rake en verhelderende talk over. Zeer de moeite waard!

 

Houd de balans

Een gezonde Work life balance en je eigen rust behouden of vinden is erg belangrijk. Niet afgeleid raken en zaken voor elkaar krijgen (iets dat je ook zelf eigenlijk wilt) is een belangrijke skill aan het worden. Er is zoveel afleiding dat het veel onrust kan geven maar ook kan werken tegen productiviteit. Een nieuwe uitdaging die niet zomaar zal verdwijnen.
Voorbeelden van apps die daarbij helpen:

Nir Eyal verwoordde het als volgt: Indestractable is the skill of the future. Een absolute aanrader om te bekijken.

 

Verder praten over jouw toekomst?

Dit zijn een aantal hoogtepunten, we hebben natuurlijk veel meer gezien en gehoord. Eens verder praten over de toekomst van jouw business of bedrijf? Dat doen we graag en vrijblijvend. Stuur even een berichtje en we nemen contact met je op.