Update Google AdWords: Nieuwe biedmogelijkheden

Martijn Bannink, 3 februari 2013

Google heeft gisteren aangekondigd dat ze met AdWords een nieuwe fase in gaan door ‘geoptimaliseerde campagnes’ te lanceren. Google geeft aan dat dit een eerste stap is om de adverteerder te helpen de advertentiecampagnes overzichtelijker en gemakkelijker te beheren in de hightech wereld van tegenwoordig. Consumenten schakelen immers de hele dag tussen het ene apparaat en het andere en daar wil je als adverteerder je advertenties natuurlijk zo slim mogelijk op afstemmen.

De doelgroep bereiken op meerdere platformen

Uit recent onderzoek blijkt dat 90 procent van de consumenten dagelijks tussen verschillende apparaten schakelt. Tegenwoordig zoekt met niet alleen op een pc of laptop maar ook op tablets, smartphones, hybride apparaten, mini-tablets, tv’s, enzovoort. Het AdWords platform is daarentegen ontwikkeld in een tijd dat al deze apparaten nog niet alom aanwezig waren. Met de update van het AdWords platform, vernieuwt Google bepaalde functionaliteiten en voegt nieuwe toe. De belangrijkste 3 nieuwe functies zijn:

1.    Gerichter bieden om de doelgroep te bereiken
Mensen willen zoekresultaten die relevant zijn voor de context waarin ze zich bevinden, zoals hun apparaat, locatie en het moment van de dag. Geoptimaliseerde campagnes helpen om campagnes en budgetten beter te beheren voor dit uitgebreide aanbod aan apparaten. Met ‘bodaanpassingen’ kun je biedingen voor advertenties beheren voor apparaten, locaties, moment van de dag en meer. En dat allemaal vanuit één en dezelfde campagne.

Wanneer een koffiebarretje wil mensen bereiken die in de buurt vanaf een smartphone zoeken naar [koffie] of [ontbijt], kan dit bedrijf dankzij bodaanpassingen met drie eenvoudige instellingen 25 procent hoger bieden voor mensen die binnen een kilometer zoeken, 20 procent lager voor zoekopdrachten na 11:00 uur en 50 procent hoger voor zoekopdrachten op smartphones. Deze bodaanpassingen kunnen worden toegepast op alle advertenties en zoekwoorden in een campagne.

2.    Slimmere advertenties die zijn geoptimaliseerd voor de situatie van de gebruiker
Mensen die onderweg of in de buurt van de zaak zijn, zijn geïnteresseerd in andere dingen dan mensen die aan hun bureau zitten. Met geoptimaliseerde campagnes kun je advertenties weergeven op apparaten met de juiste advertentietekst, sitelink, app of extensie, zonder dat je elke campagne apart moet bewerken voor elke mogelijk combinatie van apparaat, locatie en moment van de dag.
Zo zal een winkelketen met zowel winkelpanden als een webwinkel advertenties met click-to-call- en locatie-extensies weergeven aan mensen die op hun smartphone zoeken, terwijl een advertentie voor hun webwinkel wordt weergegeven aan mensen die vanaf een pc zoeken, en dat allemaal vanuit één campagne.

3.     Geavanceerde rapporten voor het meten van nieuwe conversietypen
Dankzij de moderne technologie kunnen mensen op nieuwe manieren reageren op advertenties: potentiële klanten kunnen een app downloaden of bellen nadat ze de advertentie hebben gezien. Het was tot nu toe moeilijk voor marketeers deze interacties gemakkelijk te meten en te vergelijken. Om beter de volledige toegevoegde waarde van campagnes te meten, kun je straks met geoptimaliseerde campagnes net zo gemakkelijk app-downloads in AdWords-rapporten meten als conversies. Google geeft tevens aan hard te werken om ook telefoongesprekken als conversies te kunnen meten. In de toekomst moet het mogelijk zijn om telefoongesprekken die langer dan 60 seconden duren als doel in te stellen via Google AdWords.

Online marketingconsultant Martijn Bannink van Gladior ziet voor- en nadelen:

“Op zich is dit een logische keuze van Google. Het verkeer wat via een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet(zoals de iPad) op de website komt, neemt steeds grotere vormen aan. De laatste tijd werd het mobiele zoekgedrag door medewerkers van Google ook steeds meer onder de aandacht gebracht.  Wat ik zelf jammer vind is dat het straks niet meer mogelijk is om alleen desktop of tabletverkeer te targetten. Het gedrag van de zoeker is op beide apparaten nogal verschillend en vergt vaak een andere strategie. Een bijkomend voordeel voor de websitebezoekers is nu wel dat, als dat al niet het geval was, elke adverteerder ervoor moet zorgen dat zijn website op een tablet goed  te bekijken is, omdat je straks dus niet meer tabletverkeer kunt uitsluiten. De komende weken zullen deze opties beschikbaar komen in AdWords en Google verwacht dat medio 2013 alle campagnes over zijn gezet.”

Bron: Google: Inside AdWords