UTM Tags


Wat zijn UTM-tags?

UTM-tags zijn korte toevoegingen aan de bestaande url. UTM-tags maken het mogelijk om in Google Analytics te zien via welke link of knop bezoekers op de website terechtkomen.


Waarom UTM-tags?

UTM-tags maken campagnes en inspanningen beter meetbaar. Binnen Google Analytics zien we de instap van een bezoeker en kunnen we zijn pad volgen. Deze inzichten helpen in het sturen en structureren van marketingacties.

Uit analyse kan blijken dat iemand die via LinkedIn op je website komt, gemiddeld veel langer blijft rondneuzen dan iemand die via Facebook komt. Of dat je najaarscampagne veel meer leads opleverde dan de voorjaarscampagne.


Welke UTM tags worden veel gebruikt?

utm_medium

Via welk medium komt een bezoeker op je website?. ‘socialmedia’. ‘email’ of ‘offline’.

utm_source

Komt een social-bezoeker via LinkedIn of Facebook? En komt een bezoeker vanuit een intern verstuurde e-mail of een nieuwsbrief? Deze informatie voeg je toe als utm_source.

utm_campaign

Is een link onderdeel van een campagne, dan voeg je dat hier toe. Handig om te weten hoe deze bezoekers zich op jouw website gedragen ten opzichte van bezoekers vanuit andere campagnes.

Dat ziet er als volgt uit;

https://www.gladior.com/?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=dashboards


Hoe gebruik je UTM-tags?

Door gebruik te maken van een online tool voeg je eenvoudig UTM-tags toe aan links; https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/


URL verkorten - Bitly

In sommige gevallen is de link zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan social posts. Om de URL ‘netter’ te maken kan je deze verkorten. Een handige tool hiervoor; https://bitly.com/


NOG BELANGRIJK

UTM-tags staan niet vast. Je bepaalt dus zelf of je een social media link onder utm_source ‘socialmedia’, ‘social_media’ of ‘social’ noemt. Binnen Analytics zien we deze als drie aparte categorieën. Maak intern goede afspraken over het gebruik van de UTM-tags.

 Je kunt je voorstellen dat je intern daarom goede afspraken moet maken over hoe je bronnen, media en campagnes precies noemt.