5 oplossingen voor vervelende online advertenties

Bij Gladior zetten we online adverteren vaak in als instrument om naar een doel toe te werken. Dit doel is meestal het genereren van naamsbekendheid of het (her)positioneren van een nieuw product of merk. Online adverteren op deze manier wordt ook wel push marketing genoemd. Dit kanaal heeft heel veel voordelen ten opzichte van ‘ouderwets’ reclame maken, zoals TV en radio reclame. Bijvoorbeeld dat je je op mensen met een specifieke interesse kunt richten. Of stopt met het tonen van de online advertenties, wanneer iemand niet geïnteresseerd blijkt – of juist al iets gekocht heeft. Helaas gaat dit niet altijd goed. Een persoonlijk voorbeeld: ik heb onlangs een multiroom wifi speakerset gekocht. Bijna twee maanden later krijg ik toch nog steeds advertenties van de producent te zien:

 

 

Oh, ik had ook korting kunnen krijgen?

Een mooi voorbeeld van slechte Remarketing: een vorm van online adverteren. Hiervan krijg ik zelfs de neiging om een adblocker te installeren. En met mij nog 25% van Nederlanders. Een duidelijk signaal dat vraag en aanbod nog veel beter op elkaar afgestemd moeten worden. Wij als online marketing bureau spelen daar een grote rol in. Maar wij zijn zelf ook consumenten. Daarom 5 dingen die wij aanraden om er zelf snel en simpel voor te zorgen dat je minder vervelende advertenties ziet.

Onze rol als online marketing consultants

Even de hand in eigen boezem steken: de online markt heeft consumenten jarenlang tegen zich in het harnas gejaagd door te agressief online reclame te maken. En dat terwijl de targeting methoden eindeloos zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld campagnes inrichten op mensen die:

  • een man zijn;
  • tussen de 35 en 54 jaar oud zijn;
  • voetbalfan zijn;
  • op dit moment content over voetbal aan het bekijken zijn;
  • op hun mobiele telefoon surfen;
  • en in de markt zijn voor een nieuw energiecontract.

Deze mensen kunnen we dan een advertentie laten zien voor een energiecontract waar je het nieuwe thuistenue van Feyenoord bij krijgt. Bijvoorbeeld. Wanneer wij een dergelijke campagne inrichten, is één van de eerste dingen die we doen: het uitsluiten van mensen die reeds een aankoop gedaan hebben. Daarnaast zorgen we er graag voor dat onze advertenties niet tientallen keren per dag vertoond worden, en ook niet langer dan dat zo’n aankooptraject meestal duurt. Het beslissingstraject duurt bij een grote aankoop namelijk vaak langer dan bij een kleine, low-interest aankoop. Op al deze zaken passen we de campagnes dan ook aan. Zo proberen we consumenten van dienst te zijn, niet lastig te vallen. Enkel de juiste boodschap, aan de juiste persoon, op het juiste moment.

5 oplossingen voor vervelende online advertenties

Er zijn ook heel veel dingen die je als consument (dat zijn we allemaal) zelf kunt doen, om aanbieders de juiste richting op te duwen. De voorgenoemde adblocker is niet de enige oplossing om van vervelende online advertenties af te komen. Met de volgende oplossingen krijg je niet per se minder advertenties te zien, maar wel advertenties die interessant zijn voor jou. Geld moet rollen, en inspiratie moet toch ergens vandaan komen. Toch?

Oplossing 1: je Google instellingen

Het Google Display Netwerk bereikt zo’n 97% van online consumenten. Geen wonder dus dat we daarmee beginnen. Op basis van je online gedrag, bepaalt Google een heleboel van je interesses, en zelfs demografische kenmerken. Maar je kunt hierin zelf ook heel veel aangeven. Ga daarvoor naar Google Advertentie-instellingen. Hier kun je zelf aangeven wat je geslacht, leeftijd en interesses zijn. Dan krijg je in ieder geval geen advertenties meer te zien die compleet niet op jou afgestemd zijn. Het bereik van het Google Display Netwerk is onder andere YouTube, Gmail, maar ook een enorm aantal websites. Zo laten Marktplaats, Nu.nl en Voetbalzone advertenties zien van Google.

Oplossing 2: je Facebook account

Ook op Facebook krijg je advertenties in je tijdlijn te zien. Facebook is wereldwijd verspreid: ongeveer 2 miljard mensen gebruiken het regelmatig. Hoe kan zoiets gratis zijn? Omdat ze geld verdienen met het tonen van relevante advertenties aan gebruikers. Jij vertelt immers je relatiestatus, interesses en leeftijd. Je bepaalt echter helemaal zelf wat je wel en niet met adverteerders deelt. Ga hiervoor naar je Facebook Advertentievoorkeuren pagina. Van je interesses tot je favoriete locaties, merken en hobby’s. Ook kun je hier kiezen welke persoonlijke informatie je deelt met adverteerders, zoals welke opleiding je gevolgd hebt, of je relatiestatus. Gevoelsmatig kun je ervoor kiezen om dit niet te delen. Let wel: advertenties krijg je sowieso te zien. We kunnen ons voorstellen dat je liever interessante advertenties te zien krijgt, dan advertenties die volledig de plank misslaan. Instagram maakt overigens gebruik van data uit Facebook, dus ook daar krijg je dan veel betere content te zien.

Facebook kent mij heel goed

Oplossing 3: je Facebook & Instagram feed

De content (tekst, afbeeldingen en video’s) die je op Facebook en Instagram ziet, wordt gebaseerd op je interesses en gedrag. Het is natuurlijk onmogelijk om alle updates van al je 300 vrienden en merken te tonen, als jij twee keer per dag door je timeline heen scrollt. Daarom zie je van je beste vrienden wel alle updates, en van die vage kennis niet. Content van een vriend of pagina die je langer bekijkt, of die je vaak leuk vindt, zal een volgende keer prominenter in beeld komen. Instagram werkt sinds een tijdje met een soortgelijk algoritmeMaar ook hier kun je zelf invloed op uitoefenen. Zijn er pagina’s die je nog wel wilt volgen, maar die minder belangrijk zijn dan je beste vrienden? Klik dan rechts bovenaan op het V icoontje (meer over iconen) en kies je gewenste optie. Wil je aangeven dat dit soort content niet je voorkeur geniet, of wil je niets meer zien zoals dit? Hetzelfde kun je ook doen voor posts van vrienden. Stukje bij beetje leert Facebook zo je voorkeuren kennen, waardoor je steeds relevantere content te zien krijgt.

 

Oplossing 4: nieuwsbrief voorkeuren 

E-mail is één van de oudste kanalen in online marketing. 85% van Nederlanders schrijft zich nog steeds in voor nieuwe nieuwsbrieven. Mensen ontvangen gemiddeld 40 reclame e-mails per week. Het overgrote deel hiervan wordt enkel geopend, of zelfs verwijderd zonder te lezen. Maar: het is verplicht om in elke mailing ontvangers de mogelijkheid te geven om zich uit te schrijven, of hun voorkeuren aan te passen. Dus de volgende keer dat je een e-mail krijgt die je eigenlijk helemaal niet meer wilt ontvangen: schrijf je uit in plaats van de e-mail te verwijderen. Of, bij grotere aanbieders, update je voorkeuren: welke categorieën vind je wel en niet interessant? Dat kost je een paar seconden, maar bespaart je elke week een melding van een nieuwe – oninteressante – mail. En de verzender van de e-mail bespaart de volgende keer verzendkosten aan iemand, die de inhoud van de mailing toch niets kan schelen.

Oplossing 5: adblockers

Ja, adblockers. De meest rigoureuze manier om advertenties te verbannen uit je gezichtsveld. Zoals gezegd, maakt 25% van Nederlanders al gebruik van deze adblockers. Een logisch gevolg van jarenlang ‘te veel en te irrelevant reclame maken’ door organisaties. Er is heel erg veel over geschreven de laatste tijd. Maar er is ook veel over gediscussieerd, ook op televisie (Radar). Steevast komt Radar op voor consumentenbelangen, maar in deze aflevering uit 2016 belichtten ze de zaak ook verrassend van een andere kant. Adblockers hebben namelijk ook een groot nadeel. Advertenties zijn namelijk voor een heleboel websites – vooral uitgeverijen zoals Nu.nl, Tweakers of de Telegraaf – de enige bron van inkomsten. Mensen beseffen niet altijd dat het internet niet gratis is: journalisten moeten betaald worden, domeinen moeten gehost worden en kantoren moeten gehuurd worden. Om dit te betalen, vertonen deze organisaties advertenties aan hun lezers.

Toegegeven: dit is wel een beetje veel van het goede

Wanneer 25% van Nederlanders adblockers installeert, zien uitgeverijen daardoor hun inkomsten dus drastisch afnemen. Linksom of rechtsom; een consument die content wil lezen, zal hiervoor moeten betalen. Als je advertenties blokkeert, kan het dus zijn dat je geweigerd wordt van de website. Of dat je misschien een abonnement moet afsluiten om content te lezen. Achter de schermen zijn alle uitgeverijen hier druk mee bezig, en dit zal zich de komende tijd uitkristalliseren tot een logische oplossing. Zo gaat Google (wiens inkomsten praktisch volledig uit advertenties komen) binnenkort waarschijnlijk zelfs een adblocker in Chrome bouwen. Die gaat dan wel enkel advertenties blokkeren die een slechte ervaring voor gebruikers opleveren (trage of flitsende advertenties bijvoorbeeld).

Partijen moeten er samen uit gaan komen

Een dergelijk artikel geschreven door een online marketing bureau klinkt misschien in eerste instantie wat gek, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Immers: wij proberen consumenten te koppelen aan aanbieders van diensten en producten die hen interesseren, op het moment dat ze ervoor open staan. Wij adviseren onze klanten dringend om goed na te denken over welke consumenten we wel en niet willen bereiken. Adverteerders moeten hierbij stil staan en knopen doorhakken. En consumenten mogen daarmee best een handje helpen. Dat biedt een goede ervaring voor hem of haar, voor de adverteerder én voor het advertentienetwerk (zoals Google of Facebook). Duidelijk is dat de focus altijd moet liggen op het verbeteren van de gebruikerservaring. Dit doen we door relevant te zijn, irritatie te voorkomen en geld zinvol te besteden. Daar moeten consumenten, bemiddelaars zoals wij en bedrijven samen uit gaan komen. Dan wint iedereen!

Waarmee kunnen we jullie helpen?

We horen graag wat jullie uitdaging is. Neem contact op via het contactformulier of bel ons op +31 (0)53 850 70 90.

    Dit formulier is beschermd door Google reCAPTCHA, de Google Privacy Policy en de Terms of Service.

    Velden met een zijn verplicht om in te vullen.