Eureka!
Stel: je hebt een webshop met honderdduizenden producten. En er zijn nog veel meer webshops die precies diezelfde producten verkopen. Hoe zorg je dan dat juist jouw koopwaar toch bovenaan in de zoekresultaten eindigt? Met die vraag waren ICT Specialist en Gladior aan het stoeien, toen ze ten burele van Gladior een eureka-momentje beleefden: zou het niet een idee zijn om er artificiële intelligentie op los te laten? Een vernieuwend plan dat verrassend goed bleek te werken.


Zelflerend innoverend
Toen ICT Specialist z’n assortiment besloot op te schalen van 500 naar 250.000 producten, vlogen ze Gladior in voor hun nieuwe webshop. Voor Michel Bouwmeester, manager van het development team van Gladior, begint het dan met goed luisteren en rondkijken. “We willen niet alleen die shop voor ze bouwen, maar ook zorgen dat hun digitale landschap toekomstbestendig, efficiënt en slim is.” Én: innovatief. Daarvoor werd het toenmalige digitale landschap eens goed onder de loep genomen.
“We zijn met het marketingteam al heel vroeg aangehaakt,” vertelt performance marketeer Edwin Prins. “De vraag was of wij een SEO-scan konden doen. Daar bleek heel veel data die we nodig hadden te missen, terwijl er juist heel veel data mee werd genomen die niet van belang was voor onze scan. Dat was vorig jaar november, toen net ChatGPT veel in het nieuws begon te komen. Ik was met een collega een beetje aan het sparren toen we bedachten dat we AI best konden vragen dit voor ons op te lossen.”
Een oplossing die goed werkte en die een prima opstapje bleek om een latere uitdaging aan te vliegen.
Van generiek naar specifiek
Die uitdaging zat ‘m wederom in de SEO. Google is dol op unieke content, maar voor een webshop met de omvang van ICT Specialist is het natuurlijk schier onmogelijk om hun hele assortiment van aparte teksten te voorzien. Edwin licht het probleem toe: “Alle leveranciers zetten informatie over hun producten in een soort centrale databank die Icecat heet. Die hebben we voor ICT Specialist aan AFAS gekoppeld. Het probleem vanuit marketingoogpunt is alleen dat álle ICT webshops zo werken. We gingen het analyseren, en op vrijwel iedere site stond hetzelfde: identieke koppen, identieke specificaties, identieke teksten.”
Daar houdt Google dus niet van. Edwin: “Op basis van onze eerdere ervaring met de inzet van AI, kregen we ineens het idee dat we ChatGPT ook zouden kunnen vragen de informatie uit Icecat geautomatiseerd te verrijken of licht aan te passen, zodat je zonder al te veel moeite al je pagina’s onderscheidend maakt. Dat de titel net anders is, of de tekst net anders ingedeeld. De informatie blijft correct, maar je komt wel automatisch hoger in de zoekresultaten.”
Monique Weijman, marketing manager van ICT Specialist, was meteen enthousiast. “We hadden een meeting hier bij ons op kantoor in Assen. Ze hadden een idee dat ze graag wilden voorleggen: ze wilden gaan experimenteren met AI. Ze hadden al een paar testjes gedaan en konden laten zien hoe het er ongeveer uit zou kunnen komen te zien. Of we hier budget voor wilden vrijmaken? Nou, absoluut: wij staan altijd open voor nieuwe ideeën en dit klonk echt ontzettend vet.”

“Ook omdat we al een bepaald vertrouwen hadden opgebouwd, hebben we gezegd: als jullie hier enthousiast over zijn, zijn wij het ook. Ga het maar proberen!”
- Monique Weijman, marketing manager van ICT Specialist

Expliciete opdracht
Groen licht dus om het vernieuwende plan ook echt te gaan uitvoeren. Michel: “We hadden echt heel veel geluk dat ICT Specialist ons de ruimte gaf en wilde investeren om te pionieren.”
Want dat was het: uitproberen, experimenteren, innoveren. Of het ook echt goed zou werken, was niet meteen duidelijk. Edwin: “En het is natuurlijk ook wel gevaarlijk. Het volume is zo groot dat je ook niet kunt controleren of het bij elke pagina goed gaat. Het risico is dat je bijvoorbeeld een duur product aanbiedt waar niet de juiste informatie meer bij staat.” Omdat bij Gladior alles op basis van data gebeurd, sloegen ze flink aan het testen. “Daaruit kwam dat het eigenlijk in de meeste gevallen wel goed gaat, hoewel een foutje hier en daar helaas niet valt uit te sluiten.”
Bovendien moesten ze zelf ook behoorlijk aan de bak om te leren welke opdracht ze de AI precies moesten meegeven, want dat luistert nauw. “Bij elke testrun die we nu doen leren we weer wat bij. Als de AI ongevraagd iets doet wat we niet willen, geven we in de volgende ronde de opdracht mee dat voortaan te laten. Hoe explicieter wij zijn, hoe beter het resultaat. Bovendien is het een zelflerend systeem natuurlijk. Op de kans af dat Google deze manier van werken niet waardeert, kun je zelfs de opdracht meegeven dat het niet op een AI-gegenereerde tekst mag lijken.” Monique: “Het werkt echt heerlijk, je ziet dat het alsmaar beter en beter en beter wordt.”
De toekomst is nu
De schoonheid zit ‘m in de koppeling tussen techniek en inhoud, vindt Michel. “En we maken het proces voor ICT Specialist op deze manier zoveel gestroomlijnder. In principe kunnen ze morgen soepel hun assortiment uitbreiden met 100.000 producten, zonder dat ze er veel extra werk aan hebben. En als ze toch iets handmatig willen aanvullen of aanpassen, blijft die mogelijkheid er natuurlijk altijd.”
Hoe het SEO-technisch precíes gaat uitpakken, is in dit vroege stadium nog niet helemaal duidelijk. Edwin: “Er zijn nog veel variabelen die ingevuld moeten worden. Of Google het indexeert bijvoorbeeld en hoe snel?” Maar de eerste tekenen zijn hoopvol, en dat werkt aanstekelijk. “Ik zie binnen Gladior ineens allemaal consultants die er meer over willen weten, zodat zij het misschien ook kunnen inzetten voor hun cliënten.”
Boven alles overheerst bij beide partijen de trots. Michel: “Het is zo tof dat we zowel intern als van ICT Specialist de ruimte kregen voor deze innovatie. Heel veel bedrijven schreeuwen over de toepassingen van AI in de toekomst, maar wij zijn er gewoon al mee bezig.” Edwin glundert mee: “Juist als je er vroeg bij bent, er vroeg in durft te springen, kun je het verschil gaan maken.”
Gerelateerde cases
Waarmee kunnen we jullie helpen?
We horen graag wat jullie uitdaging is. Neem contact op via het contactformulier of bel ons op +31 (0)53 850 70 90.