Specialist in SEO

Specialist in SEO

Klant:

Klein wonder

Het heeft iets magisch: als je maar de juiste woorden op de juiste plek zet, krijg je vanzelf meer klanten. Zo simpel is het natuurlijk niet, maar toch: een goede, dynamische SEO-strategie kan een klein wonder betekenen voor de groei van je bedrijf. Dat merkte ook Serge van Leeuwen van Lutters Handel, een groothandel in stalen halffabricaten. Toen Gladior de website en de webshop vernieuwde, bleek het een prima moment om ook de vindbaarheid van het bedrijf te optimaliseren. Serge: “Ook in onze branche vinden kopers je tegenwoordig via Google.”

+75%

Totaal aantal organische klikken

+71%

Totaal aantal organische vertoningen

+9

Nummer 1 posities op Google

+7,2

Verhoging van gemiddelde positie op Google

Veranderende branche

“Pijpnippels?! Wat zijn jullie eigenlijk voor een zaak?” Toen Tamara Lips, consultant bij Gladior, voor het eerst over de vloer was bij Lutters Handel, stond ze wel even te kijken. Voor wie niet thuis is in de wereld van industrie, constructie en machinebouw, komen er daar best wat vreemde termen voorbij. Blindflenzen, balkeerkleppen of vlambuizen: je zult er misschien niet iedere dag naar googelen. 

Toch wordt het ook in deze branche steeds belangrijker om online goed vindbaar te zijn, weet bedrijfsleider Serge van Leeuwen van Lutters Handel. “Zelf ben ik opgeleid met het idee dat je verschillende partijen benadert en daar een offerte opvraagt, maar tegenwoordig kijken mensen gewoon naar de bovenste resultaten in Google.” Geen overbodige luxe om in die hoogste regionen terecht te komen dus. En laat dat nu een mooie klus zijn voor Gladior, die eerder al de website en webshop bouwden en die aan zijn AFAS-software koppelden.

Weten wat je wil

Want Gladior heeft ook genoeg SEO-specialisten in huis. Stef Jansen bijvoorbeeld, die als performance marketeer voor Lutters Handel aan de slag ging. “We zijn begonnen met een zoekwoordanalyse. Daarin brengen we in kaart hoe de huidige content het doet bij de zoekmachines. Op welke termen scoor je, op welke termen juist niet en op welke termen ligt er veel nog potentie? We hebben een tool ontwikkeld die enorme hoeveelheden gegevens kan uitlezen, om daarmee tot een feitelijk onderbouwd advies te komen.” 

Voor Lutters Handel zijn met name de categoriepagina’s belangrijk. Dan ziet iemand die bijvoorbeeld op appendages of afsluitingen zoekt in een oogopslag wat de zaak allemaal kan leveren. Daarbij kan het lonen om niet in algemene termen te denken, maar juist vindbaar te zijn op specifiekere termen, legt Tamara uit. “Een goed voorbeeld is ‘fittingen’. Dat is zo’n brede term, daar trek je ook allemaal consumenten mee die gewoon zoeken naar een fitting voor een lampje. Beter kun je dan inzetten op iets specifiekers als ‘draadfitting’ of op zogenaamde longtail zoekwoorden, vaste woordcombinaties of zinnetjes. Die hebben een lager zoekvolume, maar van de mensen díé je daarmee binnenkrijgt, is de waarschijnlijkheid dat ze iets willen kopen weer hoger. Hoe concreter de zoekopdracht, hoe groter de kans dat je er veel op kan converteren.” 

Het is dus belangrijk om te weten wie je klanten zijn en waar ze naar zoeken, maar het is net zo goed waardevol om scherp te krijgen wat je als bedrijf nu precies wil en wat er voor jou werkt. “We vragen ook wat iemand het meest verkoopt, waar ze het best op verdienen en op welke producten de marges het meest gunstig zijn. Soms weet het bedrijf dat zelf niet en hebben we alles in huis om ook die cijfers op een rijtje te krijgen. Maar dat is voor Serge niet het geval, die weet zelf al heel goed waar hij op in wil zetten.”

Gladior is heel hard gegroeid de afgelopen jaren, maar ze zijn nog steeds even klantvriendelijk. De lijnen zijn nog altijd kort, ik ben nooit nummer 344 op de lijst. Zo werken we bij Lutters ook en dat verwacht ik dus ook van de bedrijven met wie ik zaken doe.

- Serge van Leeuwen, bedrijfsleider

Verstevigen, verrijken, verbeteren

Zo besloot Serge voortaan de prijzen op zijn website te vermelden. “Dat is in onze tak van sport niet gebruikelijk. Dat komt omdat leveranciers en klanten vaak onderling onderhandelen over de condities van een deal: als je zo vaak zo veel afneemt, kan ik je deze korting bieden. Maar omdat wij er nu transparant over zijn, trekken we ook veel klanten die überhaupt niet verder kijken, omdat ze bij ons weten wat ze kunnen verwachten en bij onze concurrenten niet.” 

De analyse van die concurrentie leerde dat SEO binnen de wereld van de stalen halffabricaten nog behoorlijk in de kinderschoenen staat. Maar je kunt er alsnog veel van leren, vertelt Stef: “Bijvoorbeeld welke informatie bij Lutters nog miste waar anderen op gevonden werden. We hebben heel veel van die informatie nu verwerkt in de productbeschrijvingen. Door dat te doen zagen we Lutters soms ineens van pagina 8 van de zoekresultaten naar de eerste of tweede positie verspringen.” 

En SEO draait om meer dan alleen content. “We hebben ook scherp naar de opbouw van de site gekeken. We hebben de interne en externe links verstevigd, want als er veel naar een pagina gelinkt wordt, snapt Google dat die wel belangrijk zal zijn. En het gebruiksgemak en de snelheid van een site wegen ook allemaal zwaar mee, dus ook die hebben we aangepakt. Dat, in combinatie met de verrijkte content en het tonen van de prijzen, heeft echt toegevoegde waarde voor nieuwe en bestaande klanten van Lutters.”

Inzetten op betrouwbaarheid

Dat betaalt zich uit in veel meer bezoekers en veel meer bestellingen. Maar dat betekent niet dat de samenwerking daarmee is afgerond. “Het leuke van SEO is dat het vakgebied voortdurend in beweging is, zeker met de opkomst van AI”, vertelt Stef. “We willen voor Lutters Handel daarom nog heel graag werken aan de autoriteit. Met online recensies bijvoorbeeld. Daarmee toon je aan dat je een echt bedrijf bent met echte klanten die je echt waarderen.” En ook FAQ’s worden steeds belangrijker, vult Tamara aan. “Op al die vragen die aan AI worden gesteld, moet wel een antwoord komen. Als je daar een betrouwbare bron voor bent, wordt dat door de zoekmachines gewaardeerd.” 

Zelf wil Serge, die eind dit jaar ook eigenaar wordt van Lutters Handel, in de toekomst inzetten op meertaligheid, zodat hij een grotere markt kan aanspreken. “En ik ga mooie cadeaupakketten aanbieden voor mensen die van onze materialen leuke accessoires voor thuis willen knutselen, zoals een kandelaar of een wc-rolhouder. En dus ook meer consumenten aanspreken.” Daarmee gaat er SEO-technisch ook weer een wereld open. Tamara: “Dan kan hij bijvoorbeeld gevonden worden op ‘cadeauartikelen’, niet alleen in Google of Bing, maar bijvoorbeeld ook op Pinterest.”

Kandelaar-LuttersHandel

Gerelateerde cases

Samen pionieren: SEO op basis van AI featured img
Marketing masterclass op maat featured img
Leadgeneration in het profvoetbal featured img
tuinchamp: Synergie van SEO en SEA, 115% omzetstijging voor TuinChamp featured img

tuinchamp: Synergie van SEO en SEA, 115% omzetstijging voor TuinChamp

Lees meer >